Το Μπαχρέιν εξακολουθεί να πιστεύει στο διάλογο με την αντιπολίτευση, όμως η αποκατάσταση της ασφάλειας της χώρας αποτελεί προτεραιότητα και γι΄ αυτό το λόγο θα μεταβούν στη χώρα περισσότερα στρατεύματα από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, δήλωσε ο...
υπουργός Εξωτερικών της χώρας σεΐχης Χάλεντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα.
Ο αλ Χαλίφα επεσήμανε ότι τρεις ή τέσσερις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα στείλουν στρατεύματα και ότι αυτά θα παραμείνουν στο Μπαχρέιν για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη.
Ο ρόλος τους πάντως θα περιοριστεί στη φύλαξη στρατηγικών σημείων, όπως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, και δεν θα αναμειχθούν στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, υπογράμμισε ο αλ Χαλίφα σε συνέντευξή Τύπου στη Μανάμα.
"Προσβλέπουμε με αυτοπεποίθηση στην επιστροφή των κανονικών ρυθμών ζωής στο Μπαχρείν", επεσήμανε ο σεΐχης. "Γνωρίζουμε ότι ο διάλογος είναι ο δρόμος μας".
Ο σεΐχης απέρριψε τις επικρίσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε δηλώσει ότι η επέμβαση των χωρών του Κόλπου είναι ένα βήμα στο "λάθος δρόμο", απαντώντας ότι το Μπαχρέιν, στο οποίο σταθμεύει ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, επιθυμεί να διευκρινίσει την κατάσταση με το σύμμαχό της.
Αρνήθηκε εξάλλου και τους ισχυρισμούς ότι η Σαουδική Αραβία πίεσε το Μπαχρείν να επιτρέψει την επέμβαση ξένων στρατευμάτων, δηλώνοντας ότι το θέμα είχε συζητηθεί με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου πολλές φορές.
Η κυβέρνηση κατεδάφισε το σύμβολο της εξέγερσης
Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν κατεδάφισε σήμερα το άγαλμα που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας του Μαργαριταριού, που είχε γίνει το επίκεντρο των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.
Το τσιμεντένιο μαργαριτάρι που στηριζόταν πάνω σε λευκά, δοξαρωτά πόδια, στο κέντρο της "Πλατείας Λούλου", είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης καθώς η εικόνα του έκανε το γύρο του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες. "Λούλου" στα αραβικά σημαίνει "μαργαριτάρι".
"Θέλουμε να διαγράψουμε τις κακές αναμνήσεις", είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεΐχης Χάλεντ αλ-Χαλίφα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μανάμα. Ο υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο αναφορικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η αντιπολίτευση.
Μεγάλα πλήθη συνέρεαν στην πλατεία γύρω από το γλυπτό από τις 14 Φεβρουαρίου. Την περασμένη Κυριακή διαδηλωτές που στρατοπέδευσαν γύρω από την πλατεία απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία.
Σαουδική Αραβία: Παροχές αντί για διαδηλώσεις
Κοινωνικές παροχές δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την χώρα από τις κινητοποιήσεις και την αστάθεια που πλήττει τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.
Κατά την διάρκεια ενός σπάνιου τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς το έθνος, ο βασιλιάς συνεχάρη τους Σαουδάραβες για την πίστη και την εθνική ενότητα τους.
Αμέσως μετά διάβασε μία σειρά από διατάγματα τα οποία προβλέπουν αύξηση των κοινωνικών παροχών, μπόνους για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στον στρατό, καθώς και επιτάχυνση της ανέγερσης νέων κατοικιών.
Ακόμη, ο βασιλιάς διέταξε τη δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας στις δυνάμεις ασφαλείας, υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα για την θρησκευτική αστυνομία και ανέφερε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να σέβονται τους κληρικούς.
Η Σαουδική Αραβία έχει αποφύγει την πραγματοποίηση μαζικών διαδηλώσεων εντός των συνόρων της με αυστηρά μέτρα καταστολής.
Οι διαδηλώσεις είναι ούτως ή άλλως παράνομες στο συγκεκριμένο βασίλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου