Με όλα τα μέσα μάχονται οι ιαπωνικές αρχές να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή, όμως οι προσπάθειες ρίψης νερού από αέρος σε αντιδραστήρα του εργοστασίου Φουκουσίμα, δεν έχει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στην μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας, προκαλώντας μαζική απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από την χώρα.
Ο ιαπωνικός στρατός προχώρησε σε τέσσερις ρίψεις νερού από ελικόπτερο στο...
κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο3, σε μια προσπάθεια αποθέρμανσης του κέλυφους της δεξαμενής, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ρίψεις από πυροσβεστικούς κρουνούς.
Παρά τις πολλές προσπάθειες όμως, ο πάροχος του σταθμού, Tokyo Electric Power, δήλωσε αργά το βράδυ ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στις εγκαταστάσεις παρέμειναν αμετάβλητα.
Οι μηχανικοί της Tepco δεν έχουν επίσης καταφέρει ακόμη να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στον σταθμό Φουκουσίμα Νταιίτσι, που θα θέσει σε λειτουργία τις ηλεκτρικές αντλίες που θα βοηθήσουν την αποθέρμανση των αντιδραστήρων.
Η ατμόσφαιρα κλιμακούμενου κινδύνου στις εγκαταστάσεις έγινε εμφανής στα, παραδοσιακά ψύχραιμα, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η πυρηνική απειλή ήταν το πρώτο θέμα σε όλα τα ιαπωνικά ΜΜΕ, υπό τον ευρύτερο τίτλο ότι έφτασε «η ώρα της αλήθειας.»
Το γεγονός ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις ατομικής ενέργειας της Ιαπωνίας έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, έγινε εμφανές και από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων ξένων κυβερνήσεων να βγάλουν τους υπηκόους τους εκτός της χώρας.
Η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Ταϊλάνδη αναβάθμισαν τα επίπεδα συναγερμού όσον αφορά την παραμονή των υπηκόων τους στην Ιαπωνία, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν αποστολές τσάρτερ για να απομακρύνουν Αμερικανούς και Βρετανούς από την Ιαπωνία. Η Βρετανία και η Αυστραλία επίσης ακολούθησαν τις ΗΠΑ και διεύρυναν την διαταγή ζώνης εκκένωσης στα 80 χλμ. γύρω από τους αντιδραστήρες.
Καθώς το πυρηνικό δράμα κλιμακώνεται, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό και τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ξεπέρασε τους 5.600 νεκρούς. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας οι αγορές παρέμειναν εξαιρετικά νευρικές. Τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν στις πολυήμερες απώλειες σημειώνοντας ανάκαμψη τιμών, αλλά ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο εμφάνισε απώλειες 2,2% ενώ το γεν εκτινάχθηκε νωρίς το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, εκφράζονται πλέον ανοιχτά ανησυχίες για τις πληροφορίες που παρέχει το Τόκιο και για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση. Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει πως η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από ότι περιγράφουν οι Ιάπωνες. Ο Gregory Jaczko, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας στις ΗΠΑ μιλώντας στο Κογκρέσο, δήλωσε πως κατά τις εκτιμήσεις του ο αντιδραστήρας Νο 4 έχει στεγνώσει και πως εκπέμπει ραδιενέργεια σε «πολύ υψηλά» επίπεδα.
Μιλώντας ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ενέργειας Gunther Oettinger δήλωσε πως «πρακτικά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και κάλεσε τους πολίτες να φύγουν από την χώρα. «Τις επόμενες ώρες ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω καταστροφικά γεγονότα που θα απειλήσουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί βασικά η όλη κατάσταση βρίσκεται στα χέρια του Θεού». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Ιάπωνα επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν είναι ώρα για ανάλογες τοποθετήσεις». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό είναι «πολύ σοβαρή», ενώ δήλωσε ότι σχεδιάζει να μεταβεί για μονοήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία την Πέμπτη.
Η κατάσταση στην Ιαπωνία εξελίσσεται «βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, υποστηρίζοντας ότι «θα έχει αντίκτυπο και στον υπόλοιπο κόσμο».
Η κυβέρνηση της Κίνας, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε από την Ιαπωνία να δώσει με έναν «ακριβή και άμεσο τρόπο» κάθε πληροφορία για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονούν. «Ελπίζουμε ότι η Ιαπωνία αναφέρει λεπτομέρειες στον κόσμο με έναν έγκυρο και άμεσο τρόπο» δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο διευθυντής ερευνών του Σουηδικού Ινστιτούτου Αμυντικών Ερευνών, Lars-Erik De Geer, μικρή συγκέντρωση ραδιενεργών σωματιδίων κατευθύνονται ανατολικά από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προς την Βόρεια Αμερική.
Τα διεθνή πρακτορεία, μεταδίδουν πως στην Φουκουσίμα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα, τα εστιατόρια και supermarket είναι κλειστά ενώ δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Η ιαπωνική κυβέρνηση και η εταιρεία ηλεκτροδότησης του Τόκιο, TEPCO, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δέχονται από τα εγχώρια ΜΜΕ δριμεία κριτική για τους χειρισμούς τους. Η TEPCO δήλωσε πως κατά τις εκτιμήσεις της στον αντιδραστήρια Νο 4 υπάρχει ακόμη νερό ενώ τόνισε πως προτεραιότητά της είναι ο αντιδραστήρας Νο 3. Σήμερα το πρωί (Πέμπτη) τα ελικόπτερα έριξαν 30 τόνους νερό σε αυτόν τον αντιδραστήρα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα, αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα, οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα
Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες διακοπές ηλεκτροδότησης στο Τόκιο και τις τριγύρω περιοχές. Αποκάλυψε ότι ζητήθηκε από τα 13 διυλιστήρια της χώρας να ανεβάσουν την παραγωγή τους προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες .
Στοιχεία «φωτιά» για την πυρηνική ασφάλεια στην Ιαπωνία φέρνει στο φως το Wikileaks
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγραφήματα που αποκαλύπτει το Wikileaks, δεκαοκτώ μήνες πριν την σημερινή κρίση, αμερικανοί διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει τον επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για ανικανότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στη χώρα του, την Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει το Reuters, τηλεγραφήματα που εστάλησαν στην Ουάσινγκτον από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Wikileaks, «απομόνωναν» τον Tomihiro Taniuchi, μέχρι πέρυσι επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της ΙΑΕΑ.
«Για τα τελευταία δέκα χρόνια, το Τμήμα έχει υποφέρει λόγω του αδύναμου management και των ισχνών ηγετικών ικανοτήτων του Taniguchi», ανέφερε ένα τηλεγράφημα της 1ης Δεκεμβρίου του 2009.
«Ο Taniguchi υπήρξε αδύναμος manager και υπέρμαχος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πρακτικών ασφάλειας της Ιαπωνίας και είναι μια ιδιαίτερη απογοήτευση για τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας», ανέφερε άλλο τηλεγράφημα που απεστάλη στις 7 Ιουλίου του 2009.
Η ΙΑΕΑ δεν σχολίασε το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων.
Όπως αναφέρει το Reuters, η κρίση στην Ιαπωνία οδηγεί στην διερεύνηση των πυρηνικών Αρχών της χώρας και, ιδιαίτερα, της εταιρείας που διαχειρίζεται τους πληγέντες αντιδραστήρες, η οποία έχει ιστορικό παραποίησης στοιχείων στις μονάδες της.
Πέντε στελέχη της Tokyo Electric Power παραιτήθηκαν το 2002, όταν ήρθαν στο φως υποψίες για παραποίηση των αρχείων ασφάλειας της πυρηνικής μονάδας και διετάχθη η διακοπή λειτουργίας πέντε αντιδραστήρων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ξεχωριστά τηλεγραφήματα παρέθεταν δήλωση ιάπωνα νομοθέτη σε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2008 ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ιαπωνία κρύβουν τα προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου