Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης ~ Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο του (Βίντεο)


Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ~ 21 Μαρτίου...

Ένα μοναδικό ταξίδι στην Ελλάδα και την Ελληνικότητα μέσα από τους στίχους του Ελύτη.
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Το ντοκυμανταίρ οπτικοποιεί ουσιαστικά αποσπάσματα από τα ποιητικά του κείμενα αλλά και σπουδαία τραγούδια μεγάλων συνθετών που εμπνεύστηκαν και μελοποίησαν τους στίχους του...
 Εικόνες από την Ελλάδα που τόσο αγάπησε, εμπνεύστηκε και εξύμνησε μέσα από τους στίχους του, ντύνουν τις λέξεις και τους στίχους ταξιδεύοντας τον θεατή στην ουσία της ελληνικότητας όπως αυτή αναβλύζει μέσα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Το ντοκιμαντέρ που είναι μοναδικό στο είδος και τη σύλληψή του προσφέρει πραγματικά μια καταβύθιση στο Ελυτικό έργο αλλά και στο Ελληνικό πνεύμα και μας θυμίζει την Ελλάδα της τέχνης και της πνευματικότητας το Άξιον Εστί των λόγων και τον πραγμάτων, την μαγεία του ευλογημένου αυτού τόπου και του ξεχωριστού του πνεύματος όπως αποτυπώθηκε στα λόγια του ποιητή.
 
Στον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (αύριο, 21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το ΕΚΕΒΘΙ έχει προγραμματίσει πλήθος εκδηλώσεων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ οι στίχοι του Ελύτη θα ταξιδέψουν για έναν ολόκληρο μήνα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ρόδο και Ζάκυνθο.

Το βράδυ της Δευτέρας, στις 19:00) σύγχρονοι λογοτέχνες θα διαβάσουν έργα του μεγάλου ποιητή στα βιβλιοπωλεία «Public» Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων. Μέρος θα λάβουν οι: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Σταύρος Ζαφειρίου, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιάννης Κοντός, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Ζωή Σαμαρά, Γιώργος Σκαμπαρδώνη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Επίσης, στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης θα διοργανωθούν «ποιητικές γωνιές», οι επισκέπτες των οποίων θα γνωρίσουν ξανά τον Ελύτη μέσα από οπτικοακουστικό υλικό (απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, μελοποιημένα ποιήματά του, αφίσες με στίχους) και βιβλία του.


Βιογραφία Οδυσσέα Ελύτη
Τα ποιήματά του μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά καταγόταν από την Μυτιλήνη. Ο Οδυσσέας Ελύτης ανήκει κι αυτός στη λεγόμενη γενιά του 30 και στην αρχή παρουσιάστηκε στην ποίηση ως σουρεαλιστής με την ποιητική συλλογή "Προσανατολισμοί".


Μέσα στην κατοχή κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Ήλιος ο Πρώτος". Η θάλασσα, ο ουρανός, ο ήλιος κι ο έρωτας είναι τα κεντρικά στοιχεία που προβάλλονται κι εξυμνούνται σε όλα τα ποιήματά του. Αλλά ο Ελύτης δεν είναι μόνο ένας φυσιολάτρης, είναι κι ένας θερμός πατριώτης. Μετά την απελευθέρωση θα κυκλοφορήσει το έργο "ʼσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", που αποτελεί ένα μήνυμα για ελληνική αλλά και πανανθρώπινη ελευθερία. Στη συνέχεια αφού εκδώσει το βιβλίο "Η καλοσύνη στις Λυκοπαριές", θα σωπάσει για αρκετά χρόνια ενώ μάλιστα θα φύγει από τη χώρα και θα εγκατασταθεί στο Παρίσι, 'όπου θα σπουδάσει και θα μεταφράσει πολλά ποιήματα Γάλλων ποιητών. Αργότερα θα εκδώσει νέες ποιητικές συλλογές και μάλιστα το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της λογοτεχνικής του παραγωγής, το "ʼξιον Εστί".

Στη συνέχεια ο Ελύτης θα εκδώσει τα : "Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό", " Ήλιος ο ηλιάτορας", "Τα ρω του έρωτα", " Το φωτόδεντρο και η 14η Ομορφιά", "Το μονόγραμμα" και "Τα ετεροθαλή". Κυκλοφόρησε επίσης τα δοκίμια "Ο ζωγράφος Θεόφιλος" και "Ανοιχτά χαρτιά", καθώς και πολλά άλλα. Ακόμη μετέφρασε με επιτυχία ποιήματα των :Λόρκα, Ελυάρ και Λωτρεαμόν. Το 1976 κυκλοφόρησαν τρία ακόμα βιβλία του με τους τίτλους : "Δεύτερη γραφή", "Η μαγεία του Παπαδιαμάντη" και "Σηματολόγιο". Τα έργα του Ελύτη μεταφράστηκαν και σε πολλές ξένες γλώσσες.

Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Ελύτης θα παραμείνει ως ο ποιητής του ελληνισμού, αφού αυτός τον έφτασε στην πιο τέλεια του μορφή. Ο Ελύτης σπουδαιότατος και πνευματώδης ποιητής με παγκόσμια ακτινοβολία, αξιολογήθηκε και τιμήθηκε όπως πραγματικά του άξιζε. Το 1979 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του "ʼξιον εστί". Αυτό τιμά όχι μόνο τον Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου