Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.
Τεχνίτες απ’ όλη την Ελλάδα, ανοίγουν τα εργαστήρια και την καρδιά τους και μιλούν για τη δουλειά, τη ζωή και τα έργα που δημιουργούν, με κόπο και μεράκι.
Σήμερα, βέβαια, τα επαγγέλματα αυτά αργοσβήνουν,...
αφενός διότι η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός κάλυψαν τις ανάγκες, και αφετέρου διότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τους νεότερους να ασχοληθούν. Έτσι λοιπόν οι παραδοσιακές τέχνες χάνονται, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κεφάλαιο του λαϊκού μας πολιτισμού.
"Οι νερόμυλοι: Ο κυρ Γιάννης Τσούμπρης, τεχνίτης νερόμυλων"
«Είμαστε... οι ιστορίες που κουβαλούμε». Ο κυρ Γιάννης Τσούμπρης ζει στην Κληματιά Ιωαννίνων. Θυμάται και διηγείται πολλές ιστορίες.Πρώτ’απ’όλες, από το μύλο που είχε ο πατέρας του.«Οι μύλοι, ήσαν τότε σα βιομηχανική περιοχή», μας λέει.
Από την κατοχή, τον εμφύλιο. Ιστορίες από το χωριό του. Την ομορφιά των σπιτιών του, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τα χάνια, τους σπουδαίους μουσικούς του, τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, το «δρόμο του αλατιού», το Ρόβα, τα γλέντια του.
Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ανήμερα στις δημοτικές εκλογές, κατεβήκαμε μαζί του στην κοιλάδα κάτω από την Κληματιά, εκεί όπου το 1958, το νερό του ποταμού έσπασε το φράγμα της Λαμψίστας και στο πέρασμά του σάρωσε μύλους, γεφύρια, κτήματα.
Ο κ. Γιάννης εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να αναστήσει τους επτά μύλους που υπήρχαν στην περιοχή. Θα τα καταφέρει; Ίσως ναι. Ίσως πάλι και όχι.
Το ουσιαστικό που μας μένει από τις μέρες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου