Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο τορναδόρος, το ΔΝΤ και ο Ροζ Πάνθηρας


Η αλήθεια είναι πως πέρα από τα σενάρια τύπου Ροζ Πάνθηρα και επιθεωρητή Κλουζό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και η αιτία είναι πολύ απλή: όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο γίνεται καθαρό ότι τα «νούμερα δεν βγαίνουν» για το χρέος και τη βιωσιμότητα του -και συνολικά την οικονομία.

Δυο εβδομάδες πέρασαν και το νέο επεισόδιο "αστυνομικής κωμωδίας" στυλ Ροζ Πάνθηρα με την υπογραφή… Πίτερ Σέλερς ως "επιθεωρητής Κλουζό", είναι ξανά στον αέρα.

Μετά τον τορναδόρο πριν δυο εβδομάδες ο επόμενος εγκληματίας της δολιοφθοράς είναι άκουσον-άκουσον ένας... trader. Κάποιος από τους "ειδικούς".

Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα τους ξεσκεπάσει όλους όμως, όπως ο επιθεωρητής Κλουζό, είτε είναι φαναρτζήδες, είτε τορναδόροι, είτε τσαγκάρηδες, είτε βατσιμάνηδεςς, είτε… πάσης φύσεως «δολιοφθορείς», όπου και να κρύβονται πίσω από κάποιο πάγκο, τόρνο, συνεργείο ή γραφείο.

Βέβαια την ίδια ώρα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εντός κι εκτός συνόρων οργιάζουν συνεχώς οι «φήμες» και οι συζητήσεις από τα πλέον διάσημα και επίσημα χείλη, για την προοπτική αναγκαστικής διευθέτησης του χρέους υπό την απειλή μιας πιθανής επικείμενης ελληνικής χρεοκοπίας («ελεγχόμενης» ή μη) ή για την προοπτική ποικίλων τύπων και μορφών «αναδιάρθρωσης» που εξετάζονται. Για να διαψεύδονται βέβαια αμέσως.

Πρόκειτασι για θέατρο του παραλόγου. Εάν χρειαστεί να κινητοποιηθεί η εισαγγελία για όλες αυτές τις περιπτώσεις «δόλου και φθοράς», θα τρέχει και δεν θα φτάνει.

Διότι το «βαθύ λαρύγγι» δεν είναι κάποιος άγνωστος, ανώνυμος. Είναι πασίγνωστοι με πρώτο απ' όλα το ΔΝΤ. Το οποίο πριν δυο εβδομάδες όταν έψαχναν τον τορναδόρο από τα Χανιά ή τον φαναρτζή από το Περιστέρι δημοσιεύματα έγραφαν ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης της Ελλάδας και πιέζει για μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας», και ότι σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ θα πρέπει «η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σύντομα σε συνεννόηση με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης...».

Ο δολιοφθορέας που διέδιδε αυτές τις «ψευδείς ειδήσεις» δεν ήταν κάποιος αγανακτισμένος τορναδόρος αλλά το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Φυσικά το ΔΝΤ έτρεξε να διαψεύσει το δημοσίευμα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Γ.Παπακωνσταντίνου.

Αλλά η ιστορία του χρέους και πιθανής αναδιάρθρωσης δίνει και παίρνει.

Η Citigroup κάνει λόγο για ανάγκη «κουρέματος» 40% και μάλιστα η έκθεση κυκλοφόρησε την ίδια ώρα που διαχεόταν η είδηση για το περιβόητη «κρυφό email trader» για πιθανή αναδιάρθρωση βάσει του οποίου «γκρεμίστηκε» το ΧΑ τη Μ.Τετάρτη.

«Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup στην έκθεση με τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut». Γρήγορα φωνάξτε τον εισαγγελέα.

Ο κατάλογος είναι μακρύς γύρω από αυτό το θέμα από τον Σόιμπλε (που άνοιξε το θέμα δηλώνοντας μετά "παρεξήγηση") και τον Ρουμπίνι, μέχρι τον Σόρος και την Goldman ή τη Citi. Κι άλλους επιφανείς κερδοσκόπους-επενδυτές, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση επισήμως στο Μαξίμου, όσο και να τους ξορκίζει.


Ολοι αυτοί θα πάνε στην εισαγγελία;

Η αλήθεια είναι πως πέρα από τα σενάρια τύπου Ροζ Πάνθηρα και επιθεωρητή Κλουζό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και η αιτία είναι πολύ απλή: όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο γίνεται ξεκαθαρό ότι τα «νούμερα δεν βγαίνουν» για το χρέος και τη βιωσιμότητα του -και συνολικά την οικονομία.

Η Ελλάδα αποκλείεται να καταφέρει να «γυρίσει στις αγορές» μέσα στην επόμενη χρονιά, αυτό όλοι το παραδέχονται. Στην Ευρώπης οι ηγέτες είναι διχασμένοι για το τι μέλει γενέσθαι. Θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει (και όποια άλλη αδύναμη χώρα) ή θα τη σώζουν -για πάντα; Ή μήπως μπορούν να βρουν κάποια μεσοβέζικη λύση;

Προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο. Αλλά ο χρόνος δυστυχώς λήγει. Κυρίως μετά και την "καμπάνα" προειδοποίησης υποβάθμισης της S&P στις ΗΠΑ για τα υπέρογξκα χρέη και ελλείμματα.

Η πολιτική αστάθεια πανευρωπαϊκά μετά και την κατάρρευση των κυβερνήσεων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία αλλά και η ραγδαία πτώση στις δημοσκοπήσεις για Μέρκελ, Σαρκοζί, Κάμερον, Μπερλουσκόνι το καταμαρτυρά.

Αστάθεια και αβεβαιότητα που προκαλεί η αποτυχία της συνταγής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα, αφού οι ασθενείς αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επιδεινώνουν αντί να γιατρεύουν την κατάσταση της υγείας τους.

Μοιάζουν σαν τους γιατρούς του Μεσαίωνα που χρησιμοποιούσαν τις βδέλλες για συνεχείς αφαιμάξεις ως ενδεδειγμένη συνταγή και στο τέλος οι ασθενείς τους πέθαιναν από αιμορραγία.

Ο Κλουζό βέβαια πάντα την έβγαζε καθαρή στο τέλος προσφέροντας άφθονο γέλιο. Αλλά στην πραγματική ζωή η κωμωδία δεν απέχει και πολύ από την τραγωδία.
Κώστας Σαρρής, ksarris@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου