Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ξεπέρασε πέρυσι για πρώτη φορά το φράγμα των 2 τρισεκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 319 δισ. Οσο για το ποσοστό του επί του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες -από 73,5% το 2009 σε 83,2% το 2010, δηλαδή πολύ παραπάνω από το όριο του 60% που θέτουν οι συνθήκες της Ε.Ε.
Ετσι, συνολικά, στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έχει τετραπλασιαστεί: Από τα 540 δισεκ. ευρώ που ήταν το 1990 έφτασε τα...
2,08 τρισεκ. πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στο κόστος της γερμανικής ενοποίησης και δευτερευόντως στις εισφορές προς τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., του οποίου το Βερολίνο είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει στόχο να περιορίσει το ποσοστό του χρέους στο 75,5% του ΑΕΠ ως το 2015, ισχυρίζεται ότι την κύρια ευθύνη γι' αυτή την εικόνα φέρουν οι ενέσεις ρευστότητας που έγιναν προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με την ίδια, το ποσό που διατέθηκε γι' αυτόν το σκοπό πλησιάζει ήδη τα 250 δισεκ. ευρώ.
Επιφυλακτικοί
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία αυτά καθιστούν ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους Γερμανούς για την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης και των πλέον αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Κι αυτό φαίνεται πως αποτυπώνεται σε μία εξέλιξη που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, μέσω της εφημερίδας Handelsblatt και αφορά στο χαρακτηρισμό ως «προβληματικού» του σχεδίου της Κομισιόν για έκδοση ευρωομολόγων που θα αφορούν αποκλειστικά τα έργα υποδομής στις χώρες-μέλη του ευρώ. Οπως είπαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα ομόλογα αυτά θα αποτελέσουν, πρακτικά, μέσο ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών «από την πίσω πόρτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου