Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την Ημέρα και τη Νύχτα Μουσείων.
«Μουσεία και Μνήμη» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Εργαστήρια, ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ:
Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην Αθήνα. Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.
Στη Θεσσαλονίκη:
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Οι εκδηλώσεις του, σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού” και θέμα τις αλλαγές της χρήσης του χώρου όπου βρίσκεται το μουσείο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων με θέμα “Μνήμες αντικειμένων” θα στηθεί στο φουαγιέ του, ενώ οι κάτοχοί τους θα αφηγηθούν στο κοινό τις ιστορίες των αντικειμένων. Μέλη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια για ενήλικες, ενώ το βράδυ της Τετάρτης το αίθριο του μουσείου θα γεμίσει με μουσικές αναμνήσεις με τους “The Speakeasies Swing Band”. Την Τρίτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της “Νύχτας Μουσείων”, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του μουσείου (10 μ.μ.-11 μ.μ.), για τις οποίες είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Με μια περιπλάνηση στο χθες, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα γιορτάσει στις 18 Μαΐου (9 μ.μ.) το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, εθίμων και δρώμενων της άνοιξης με τίτλο “Τα εαρινά” από το “Μουσικό Πολύτροπο” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Τα τραγούδια και τα δρώμενα που συνοδεύουν “Τα εαρινά” επιβίωσαν ως τις μέρες μας, κυρίως μέσα από την προφορική παράδοση, και μας αφήνουν έντονη τη γεύση του παλιού, του αρχαίου. To μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ θα παραμείνουν έως τις 11 μ.μ. ανοιχτές για το κοινό οι εκθέσεις “Ο Χρυσός των Μακεδόνων” και “Τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο”.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες και συνεχίζονται στις 17 Μαΐου με την εκπαιδευτική δράση “Αναζητώντας το Ανεξίτηλο... Ανασύροντας, αναβιώνοντας, σφραγίζοντας μνήμες” (10 π.μ.-5 μ.μ., θα επαναληφθεί και στις 18 του μήνα), η οποία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, τη βιωματική ξενάγηση ''Metamyth'' © Therapy through Art (5 μ.μ.-8 μ.μ.) από τη Θάλεια Βαλέτα (σ’ αυτή τη δράση η είσοδος στοιχίζει 10 ευρώ) και τις μουσικές των “Your Hand in Mine” (9 μ.μ.-10.30 μ.μ.). Την Τετάρτη η Θάλεια Βαλέτα θα συνομιλήσει με τους επισκέπτες του μουσείου, στους οποίους είναι αφιερωμένη η εκδήλωση (5 μ.μ.-8 μ.μ.). Στόχος της εκδήλωσης με τίτλο ''Εγώ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης'' είναι να ακουστούν οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι εντυπώσεις του κοινού σε έναν ζωντανό διάλογο. Θα ακολουθήσει (9 μ.μ.-10.30 μ.μ.) συναυλία από το “Εργαστήρι Jazz” των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Στις 18 του μήνα το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα φιλοξενώντας στους χώρους του ποικίλες δράσεις. Όπως περιηγήσεις στις εκθέσεις “Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη” και “Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα” (12 -1 μ.μ. και 4 μ.μ.-5 μ.μ.), τρεις δραστηριότητες υπό τον γενικό τίτλο “Δημιουργώ τις μνήμες του μέλλοντος”, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων (9 π.μ.-μεσάνυχτα), συνομιλία του εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη και του ιστορικού τέχνης και επιμελητή Παναγιώτη Μπίκα με το κοινό και περιήγηση στις εκθέσεις (8 μ.μ.-9 μ.μ.), συναυλία με τον Absent without leave (9 μ.μ.).
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
“Απ’ την άκρη της κλωστής ως την άκρη της γης” θα ξεκινήσει τη γιορτή (9 π.μ.) το ΛΕΜΜΘ. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές νηπιαγωγείου με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία και περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και αφήγηση μετά μουσικής λαϊκών παραμυθιών από τους Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη. Στους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης θα ξεναγηθούν μέσα από τη σχετική, μόνιμη έκθεση του μουσείου μαθητές δημοτικού, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τον Καραγκιόζη μυλωνά από τον Χρήστο Στανίση (10 π.μ. - 12). Με “Μαλαματένιο αργαλειό και φιλντισένιο χτένι”, ένα μουσικό παραμύθι της Μαρίας Παπαλέξη, θα συνδεθεί η εκθεσιακή ενότητα του μουσείου για την παραδοσιακή υφαντική (7 μ.μ.-8.30 μ.μ.), ενώ η ομάδα καλλιτεχνών SOURLIBOOM θα παρουσιάσουν τα “Ημερολόγια ζωής” μέσα από την κίνηση, τη μουσική και την αφήγηση (8.30 μ.μ.-10 μ.μ.).
9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Με εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για την έκθεση στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου και ξενάγηση στην έκθεση του Επταπυργίου συμμετέχει η 9η ΕΒΑ, την Τετάρτη, στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Στην Αθήνα:
Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων συμμετέχει, στις 18 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκείνη την ημέρα το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας (8:30 μμ) το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Φορέ και Μποροντίν με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.
Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στις 14 Μαΐου το μουσείο θα είναι ανοιχτό από 18:30 ως 24:00 με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, στην περιοδική έκθεση «The last grand tour. Οι σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Στις 15 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 17.00 θα γίνουν ξεναγήσεις, θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια κ. α.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Νομισματικό Μουσείο, στις 20:00 το βράδυ, το έργο «The Art of Sleep» των Κορεατών Young - Hae Chang Heavy Industries στον αύλειο χώρο (Πανεπιστημίου 12). Παράλληλα, στις 18 Μαΐου (12:00) διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν».
Ανοιχτή από τις 17:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνει η έκθεση της συλλογής του Γ. Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Στις 22:00 το βράδυ η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σε αριστουργήματα της Μοντέρνας Τέχνης του 20ού αιώνα (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς): Στις 14 Μαΐου η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη διαβάζει παραμύθια από την Αφρική, με τη συμμετοχή του μουσικού Γιώργου Κατσάνου. Νωρίτερα, ο Μπρούνο Φινοκιάρο αφηγείται ιστορίες αντικειμένων αφρικανικής τέχνης σε μία διάλεξη με τίτλο «Έρχομαι από την Ακτή Ελεφαντοστού» (11.00-14:00). Στις 18 Μαΐου θα ισχύει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 10:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο. Στις 21:00 το βράδυ διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Jazz κουαρτέτου της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, διοργανώνεται στις 18 και στις 21 Μαΐου εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη», ενώ την Τετάρτη το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.
Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει την Τετάρτη ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Εκπτώσεις θα σημειωθούν σε εκδόσεις και αντικείμενα στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο Ελληνικός Κόσμος θα λειτουργεί από τις 09:00 έως τις 20:00. Θα ισχύει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» (14:00-20:00) καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» στη «Θόλο» (προβολή των 18:00).
Το Ίδρυμα Ευγενίδου υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου το κοινό με μια σειρά δραστηριότητες.
Η έκθεση Πολυγλωσσία, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με ελεύθερη είσοδο από τις 20:30 και μετά. Στην έκθεση, 30 Έλληνες εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μιλούν… πολλές γλώσσες, αλλά επικοινωνούν μέσω των εικαστικών τους έργων.
Στις 15 Μαΐου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν από κοντά τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας και να ανακαλύψουν πως δημιουργούνται και συντηρούνται οι συλλογές, ενώ διοργανώνεται και περιοδική έκθεση βιβλίου. Θα μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και τις μόνιμες εκθέσεις. Το Μουσείο θα τιμήσει την ήπειρο της Αφρικής με ειδικό μουσικό αφιέρωμα, προβολές μικρών ταινιών και την παρουσίαση οδοιπορικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που έγινε το 2010 σε εννέα χώρες της ανατολικής Αφρικής από την ελληνική ομάδα Green Project. Τα παιδιά θα μπορούν να διαλέξουν να παρακολουθήσουν ένα από συνολικά 12 εργαστήρια (ανάλογα με την ηλικία τους). Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το Μουσείο Ηρακλειδών συνεργάζεται με το Εθνικό Ωδείο και οργανώνουν στις 14 Μαΐου μια βραδιά με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος», η οποία θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αριστούχων αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, σ' ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα κλασικής μουσικής, παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το ποτό κέρασμα.
Στις 19 Μαΐου (ώρα 20:30) το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Περιπλανώμενη μνήμη» από την καλλιτέχνη Νάντια Παπαθεοδώρου. Παράλληλα, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «9 αντικείμενα, 9 άγνωστες ιστορίες» κατά την οποία το προσωπικό του Μουσείου θα μυήσει τους επισκέπτες στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. (22 Μαΐου, ώρες έναρξης: 9.30, 10.30, 11.30, 12.20, 13.30).
Μουσείο Παιδικής Τέχνης: Μικροί και μεγάλοι καλούνται να θυμηθούν και να ονειρευτούν με... μαξιλάρι τα εκθέματα (7.30-9.30 μ.μ., Κόδρου 9, Πλάκα).
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Εκμυστηρεύσεις». Μία δράση με οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μνήμης και της προσωπικής εκμυστήρευσης (18 Μαΐου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου