Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Παπακωνσταντίνου: Νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ και μείωση κατά 150 χιλ. των δημοσίων υπαλλήλων


Μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, μέσω της τιθάσευσης του ελλείμματος, ανέφερε από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, εντός των ερχόμενων μηνών θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, και το σύνολο της επόμενης 4ετίας περίπου 26 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι...
 οι παρεμβάσεις αυτές δε θα επηρεάσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τη χθεσινή προαναγγελία του Πρωθυπουργού ότι θα μειωθεί κατά 150 χιλ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ "φωτογράφισε" και τους τομείς αυτούς που θα τεθούν οι αξιολογήσεις των υπαλλήλων. Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς και οι απασχολούμενοι σε φορείς του δημοσίου που πρέπει να κλείσουν. "Δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν όλοι οι απασχολούμενοι σε φορείς που πρέπει να κλείσουν αφού δεν προσφέρουν τίποτα στο Εθνικό Προϊόν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλέον η ύφεση της ελληνικής κυβέρνησης ρηχαίνει τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ απαντώντας σε όλα τα σενάρια που αναπαράγονται καθημερινά, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία. Ήδη η ελληνική οικονομία σημείωσε βελτίωση το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από εννέα τρίμηνα και μετά από μία βαθειά ύφεση του δ' 3μηνου του 2010.

Εστιάζοντας στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις αγκυλώσεις του δημοσίου και στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού που θα βοηθούσε στην επιτάχυνση του προγράμματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν "μαγικες συνταγές αναδιάρθρωσης" για την έξοδο της χώρας από την κρίσιμη κατάσταση. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δομικό και θα πρέπει να συμπαραταχθούν όλες οι δυνάμειες της χώρας ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προχωρήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Μάλιστα, ανεφερε ότι στα τέλη καλοκαιριού τα spreads των ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σχεδόν 300 μονάδες, σημάδι που έδειχνε ότι βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο. Ωστόσο σειρά διεθνών εξελίξεων, όπως η ένταξη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό, καθώς και μία σειρά αποφάσειων της ΕΕ, οι οποίες και αν σωστές, ενέτειναν τις ανησυχίες, οδήγησαν στην κλιμάκωση των ανησυχιών για την πορεία της Ελλάδας.


Τόμσεν: «Τα εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν»

«Τα «εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν» δήλωσε σήμερα στο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού Economist στο Λαγονήσι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι εφεξής θα πρέπει να προχωρήσει σε «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διοτι διαφορετικά το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί.


Ακόμη, προέβλεψε ότι το έλλειμμα φέτος θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ ενώ η ύφεση θα είναι κατά μία μονάδα μεγαλύτερη και η ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2012, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 7,6% του ΑΕΠ φέτος. Ο Τόμσεν επισήμανε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας και ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.



Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πλαίσιο (2012-15) σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το πακέτο των μέτρων που θα ληφθούν την επόμενη 4ετία θα φτάνει 26 δις. ευρώ όσο ήταν δηλαδή και το ύψος των μέτρων του αρχικού προγράμματος. Ωστόσο, όπως άλλες πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν, το ύψος των μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, και δεν αποκλείεται να φτάσει τα 30 δις. ευρώ.


Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της Τρόικας με τους οποίους οριστικοποιήθηκε το νέο πακέτο λιτότητας. Οι ξένοι θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα τους ελέγχους στο μέτωπο της οικονομίας και ειδικότερα του προϋπολογισμού προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που θα απαιτηθούν φέτος για την επίτευξη του στόχου θα φτάσουν πιθανότατα τα 7 δις. ευρώ.
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο: