Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός...
έδωσε, λίγο πριν από το Πάσχα, το πράσινο φως για άμεση χρηματοοικονομική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για πρόταση του υπουργού Άμυνας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία προβλέπει τον δανεισμό του Δημοσίου με ενέχυρο ακίνητη περιουσία, υποδομές και κάποιες από τις συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τη σύσταση Εταιρίας Συμμετοχών, υπό την οποία θα περιέλθουν τα σημαντικότερα -ελεύθερα βαρών και αξιοποιήσιμα- ακίνητα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σειρά υποδομές που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκχωρήσει σε ιδιώτες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη. Εξετάζεται να περιέλθουν και κάποιες από τις δημόσιες επιχειρήσεις, π.χ. λιμάνια, νερά κ.ά.
Τον ρόλο της holding μπορεί να αναλάβει μία εκ των υφιστάμενων εταιριών του Δημοσίου, π.χ. η ΕΤΑ, με μετεξέλιξη της νομικής μορφής της ώστε να χαίρει των φορολογικών πλεονεκτημάτων (αφορολόγητη διανομή μερισμάτων και ενδεχομένως απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας) μιας Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ή Χαρτοφυλακίου.
Η Εταιρία Συμμετοχών θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, ξένους και Έλληνες, αλλά και ισχυρούς ιδιώτες επενδυτές, ενώ θα μπορεί να εκδίδει προνομιούχες μετοχές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα μπορεί να δανειστεί με ενέχυρο την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, είτε απευθείας είτε μέσω της χρησιμοποίησης από το Δημόσιο προνομιούχων μετοχών της, με τη μορφή ενεχύρου για νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων ή ως μέσο ανταλλαγής χρέους με μετοχές (debt to equity swaps).
Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αντληθούν από το Δημόσιο κεφάλαια ταχύτερα, σε σχέση με την υλοποίηση του πρόχειρου και ανεφάρμοστου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος και υπό προϋποθέσεις να μειωθούν τα spreads των ομολόγων αλλά και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Η πρόταση Βενιζέλου, η οποία έτυχε και της θερμής στήριξης υπουργών όπως ο κ. Χ. Παμπούκης, κρίθηκε ότι είναι καταλληλότερη στην παρούσα συγκυρία, καθώς εξασφαλίζει καλύτερες προϋποθέσεις άμεσων αποτελεσμάτων ώστε να αποφευχθούν οι άρον-άρον αποκρατικοποιήσεις (με εξαίρεση τη διάθεση επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom).
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η τρέχουσα δυσμενής οικονομική συγκυρία και το κλίμα οξυμένης αβεβαιότητας για την Ελλάδα δεν επιτρέπουν να «τρέξει» ένα πρόγραμμα αξιοποίησης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Με τη λύση της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του δανεισμού δηλαδή, με ενέχυρο τα «ασημικά», το πρόγραμμα πωλήσεων - επενδύσεων μπορεί να μετατεθεί για ένα με δύο χρόνια.
Τραπεζίτες υπ' όψιν των οποίων έθεσε το Euro2day τις πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση holding για την κινητή και ακίνητη περιουσία και εν συνεχεία δανεισμού με ενέχυρο τα assets της σημειώνουν ότι, εφόσον ισχύει, πρόκειται για θετικό βήμα, επιφυλασσόμενοι βέβαια να δουν τις λεπτομέρειές του.
«Ακόμη και αν η Ελλάδα δανειστεί με επιτόκιο κατά τι υψηλότερο από αυτό του πακέτου βοήθειας, αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. δεκαετία), έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει ακόμη και διετή ομόλογα φθηνά, προχωρώντας σε de facto αναδιάρθρωση χρέους», σημειώνει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, από αυτές που θεωρείται σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν ρόλο για την προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου.
Αναβαθμισμένοι ρόλοι για Βενιζέλο και Παμπούκη
Για την προώθηση της παραπάνω λύσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να συσταθεί Ειδική Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας. Γραμματεία που ενδέχεται να περιέλθει υπό την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι και η αναβάθμιση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, ώστε να συντονίσει την προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων και ταυτόχρονα να συμβάλει με τις νομικές του γνώσεις στη διενέργειά τους με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι τη λύση της σύστασης Εταιρίας Συμμετοχών του Δημοσίου για την κινητή και ακίνητη περιουσία του και την υιοθέτηση τακτικής συνεπένδυσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει εισηγηθεί πρόσφατα και το ΙΟΒΕ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου