Λέμε την αλήθεια εδώ και καιρό, αλλά η αλήθεια είναι δύσκολη, είπε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου είπε ότι...
η αξιολόγηση δεν είναι τυπική και έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012 στις αγορές.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, είπε χαρακτηριστικά ότι τότε θα κατεβάσουμε ρολά και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα «κλείσει» η διαπραγμάτευση, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη, επειδή η τρόικα πλέον δε βλέπει μόνο το το έχει γίνει, αλλά και το τι θα γίνει στο μέλλον. Σχολιάζοντας το αν η απουσία Στρος Καν έπαιξε ρόλο, είπε «πιθανόν».
Για τον προϋπολογισμό, είπε ότι είναι κοντά στους στόχους, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι εφαρμόσαμε τα πάντα στην εντέλεια».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και η πορεία που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν είναι δύσκολη και έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά παρόλα αυτά το πρόγραμμα δεν κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές.
Εξήγησε ότι η απόκλιση στα στοιχεία του προϋπολογισμού οφείλεται και στο γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο και η ύφεση βαθύτερη από αυτό που νόμιζε η κυβέρνηση.
«Αυτό εξηγεί το γιατί χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις» σημείωσε ο υπουργός.
Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δημόσια διοίκηση που απαιτείται για παρόμοιας εμβέλειας εγχειρήματα.
Αναφερόμενος στο δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε μειώθηκε ο δημόσιος τομέας και οι δαπάνες του. Όπως είπε, οι συμβασιούχοι μειώθηκαν κατά 30.000 και συνολικά υπάρχουν 83.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει όλους τους δημόσιους οργανισμούς, ώστε να δει τι πρέπει να μείνει και τι όχι.
Αρνήθηκε ότι το δημόσιο έχει προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, λέγοντας ότι «όσο μπορεί το κράτος γίνεται πιο συνεπές» σημειώνοντας ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009 βρήκε συσσωρευμένες οφειλές ετών που έπρεπε να μπουν σε τάξη.
Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι δεν ήταν το βασικό θέμα της αρχής του προγράμματος, γιατί στόχος ήταν αρχικά να μειωθεί το έλλειμμα. Όπως είπε, «μπήκαν στο τραπέζι όταν όλοι άρχισαν να βλέπουν το χρέος. Είπαμε θα βοηθήσουμε στο να γίνει βιώσιμο το χρέος όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με αποκρατικοποιήσεις που έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα».
Σχολιάζοντας το «Ταμείο Δημόσιας Περιούσιας» το οποίο θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται από ελληνικό συμβούλιο, αλλά οι εγγυήσεις είναι διαφορετικό ζήτημα. Υπογράμμισε ότι κανείς δε συζητάει το να δοθεί ένα ακίνητο ή ένα νησί για εγγύηση, αλλά είναι άλλο το να δίνεις κάποια μελλοντικά έσοδα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, είπε ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι ευχάριστη για κανέναν. «Επιλέξαμε την πολιτική δραστικής μείωσης του δημοσίου. Επιλέξαμε όπου υπάρχουν αναδιαρθρώσεις οργανισμών και φορέων να πάμε σε λογική μετατάξεων» ανέφερε ο υπουργός, λέγοντας ότι όταν δεν μπορείς αυτομάτως να μετατάσσεις, αξιολογείς κάποιες μετατάξεις και κάποιες όχι.
«Θα κάνουμε περικοπή. Δεν αντέχει το κράτος όλους τους οργανισμούς», είπε ο υπουργός.
Σχετικά με τις αλλαγές στη λήψη αποφάσεων, είπε ότι όταν η χώρα παλεύει για την επιβίωσή της, παίρνεις αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην έπαιρνες, έστω και αν μετατοπίζεσαι από πράγματα που έχεις πει στο παρελθόν.
Για το φορολογικό σύστημα είπε ότι τα φορολογικά έσοδα δεν είναι χαμηλότερα από το αναμενόμενο μόνο λόγω της φοροδιαφυγής, αλλά και λόγω των φοροαπαλλαγών. Τόνισε ότι έχουν τριπλασιαστεί τα πρόστιμα και έχουν εξαπλασιαστεί οι έλεγχοι και υπογράμμισε ότι δεν είναι τόσο εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. «Δεν έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά ποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του στην ίδια εκπομπή, ότι αν χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση επιπλέον μέτρα θα έχει αποτύχει, αναρωτήθηκε αν το πρόβλημα είναι ο Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι αυτή η συζήτηση δε βλέπει το πραγματικό πρόβλημα. Πάντως, είπε ότι όλα τα μέτρα δεν είναι τα ίδια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα ξανακάνει οριζόντια περικοπή σε μισθούς, αλλά αν χρειαστεί θα γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είπε ακόμα ότι η σύνθεση της κυβέρνησης δεν είναι ζήτημα ενός υπουργού, αλλά απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υιοθετήσει ορισμένα από τα οικονομικά μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αν είναι καλύτερα, λέγοντας πάντως ότι το σύνολο των μέτρων που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο θα εκτόξευε πάλι στο 15% το έλλειμμα, αλλά υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν.
Είπε ακόμα ότι η Ευρώπη δεν παρακολουθεί μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση και βλέπουν την άρνηση συναίνεσης. «Η αντιπολίτευση πρέπει να πάρει τις ευθύνες της», είπε ο υπουργός.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι τα ήταν προβληματικές, και εκτίμησε ότι δεν οδεύουμε προς τα εκεί. Ωστόσο, αστειευόμενος, είπε ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Ακόμα, χαρακτήρισε αστεία τα δημοσιεύματα για έξοδο από ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε απάγκιο για την Ελλάδα.
Κάνοντας τέλος την αυτοκριτική του είπε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το ότι ορισμένες φορές έδωσε την αίσθηση ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα από ότι πραγματικά ήταν, ενώ σημείωσε ότι τον αφήνει παγερά αδιάφορο το προσωπικό κόστος και η προσωπική του εικόνα. «Όσο με εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός θα κάνω τη δουλειά που πρέπει να κάνω», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου