Όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Σουηδή Επίτροπος,...
στόχος της Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, οι οποίες μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις χώρες της νότιας Μεσογείου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Προς τον σκοπό αυτό η Επιτροπή προτείνει τη διαμόρφωση και την ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικών με θέματα όπως οι συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών με τρίτες χώρες, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες αυτές, η ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Στις σημερινές προτάσεις αναφερόταν μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης και η ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων και της διακυβέρνησης Σένγκεν για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε κράτος μέλος ελέγχει αποτελεσματικά το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης που του ανήκει, σύμφωνα με τους κανόνες και το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ, και να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης.
Μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης
Παράλληλα, η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε σε μία καλύτερα εστιασμένη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η μετανάστευση ατόμων με χρήσιμες δεξιότητες για την ΕΕ η οποία θα καλύψει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του ενεργού της πληθυσμού, αλλά και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις προσεγγίσεις των κρατών μελών στην ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ΕΕ, με τρόπο που θα διασφαλίσει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από τη μετανάστευση και θα διασφαλίσει την κοινωνική αρμονία στην Ένωση.
Στη συνέχεια η Μάλμστρομ τόνισε την αναγκαιότητα μίας στρατηγικής προσέγγισης των σχέσεων με τρίτες χώρες στα θέματα της μετανάστευσης, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων μέσω ενισχυμένων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, σε συνδυασμό με μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Ως προς την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων σε έκτακτες περιστάσεις η Επίτροπος επισήμανε ότι με βάση τα ισχύοντα σήμερα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και ότι βούληση της Επιτροπής είναι οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται μελλοντικά στο κοινοτικό επίπεδο και με ευρωπαϊκά κριτήρια.
Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ανησυχίες ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των σημερινών προτάσεων της Επιτροπής διατύπωσε και η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι σαφές ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ισχυρή κοινή πολιτική σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Τούτο κατέστη προφανέστερο ιδίως τους πρόσφατους μήνες, λόγω των ιστορικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Αφρική. Η ΕΕ πρέπει να αρθεί στο ύψος της αποστολής της που συνίσταται στην παροχή προστασίας σε όσους την χρειάζονται και ταυτόχρονα στην επίδειξη αλληλεγγύης τόσο προς τις χώρες της Βορείου Αφρικής οι οποίες υποδέχονται επί του παρόντος το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών από τη Λιβύη, όσο και προς τα κράτη μέλη μας που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών δια θαλάσσης».
να πιδιξω την ευροπαηκοι ενοση και ολους τους μασονοευρεους
ΑπάντησηΔιαγραφή