Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο λαός μίλησε ~ Πουλήστε τα (σχεδόν) όλα


«Διαζύγιο» από το Δημόσιο ζητούν 9 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής».

Το 88% έχει αρνητική γνώμη για τον δημόσιο τομέα στη χώρα μας, ενώ το 65% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυγιάνει το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Η απαξίωση του δημοσίου τομέα προκύπτει και από τα συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων που ελέγχονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, όπως η ΔΕΗ και οι αστικές συγκοινωνίες.

Τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά που δημιουργούν την εντύπωση ότι πολίτες αποφασίζουν «εν θερμώ» να πουληθούν τα πάντα, ίσως για να...
 εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσπιστία τους για τον δημόσιο τομέα, όποιο ρόλο και αν αναλαμβάνει. Το 62,7% υποστηρίζει ότι το Δημόσιο αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και το 82,1% ότι «κυρίως εμπόδισε» την ανάπτυξη κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους ώστε να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος, το 25,4% απαντά «μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Παρά τη συντριπτική απόρριψη του Δημοσίου, η οποία εκφράζει την απόρριψη των πολιτών για το μοντέλο «ανάπτυξης» της Μεταπολίτευσης, οι πολίτες δεν δίνουν «λευκή επιταγή» στον ιδιωτικό τομέα. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Η πλειονότητα, το 51,3%, έχει θετική γνώμη, σε σχέση με το 48,4% που διατηρεί αρνητική γνώμη. Στο ερώτημα με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και το επιχειρηματικό περιβάλλον, το 57,3% προκρίνει την «απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης και αδειοδότησης» επιχειρήσεων και το 49% τη «μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων».

Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το 48,3% προκρίνει την «προώθηση της ανάπτυξης μέσω στήριξης των επιχειρήσεων», ενώ το 16,5% επιλέγει την «υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ανέργων, συνταξιούχων, κ.ά.)». Ακόμη χαμηλότερα ακολουθούν η μείωση του χρέους (16,3%) και η μείωση του ελλείμματος (15,8%). Η δυσφορία των πολιτών για το Ελληνικό Δημόσιο και τον τρόπο που λειτουργεί αποτυπώνεται στα ποσοστά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Το 65% συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μάλιστα το 50,8% πιστεύει ότι ο ηλεκτρισμός «είναι καλύτερο να παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα»!

Ακόμη μεγαλύτερο, 75%, είναι το ποσοστό όσων εγκρίνουν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ). Η πλειονότητα συμφωνεί μεταξύ άλλων με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ (78,5%), του ΟΠΑΠ (71,1%), και της ΔΕΠΑ (66,7%).

Η άποψη κατά της ιδιωτικοποίησης πλειοψηφεί οριακά μόνο στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (51,5% κατά), του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (51,1%) και με μεγαλύτερο ποσοστό, 61,6%, στην περίπτωση των Ελληνικών ΑμυντικώνΣυστημάτων (ΕΑΣ).

Οι απαντήσεις για το θέμα της δημόσιας περιουσίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες εγκρίνουν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίησή της, αλλά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και χωρίς να εμπιστεύονται (σε ποσοστό 82,6%) την ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει το σχέδιο! Για όλα τα περιουσιακά στοιχεία τού Δημοσίου που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων (από 71,5% ως 84,2%) λέει «όχι» στην πώληση και «ναι» στη μακροχρόνια μίσθωση. «Ο Πρωθυπουργός προσωπικά» πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα, λέει το 27%, επιλογή που συγκεντρώνει μακράν τις περισσότερες προτιμήσεις από τις υπόλοιπες. Εντύπωση προκαλεί ότι οι πολίτες (σε ποσοστό 11,9%) προτιμούν την τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών (μόλις 6,1%) για την υλοποίηση του σχεδίου.


Συντριπτικό «ναι» για το Ελληνικό

Στα ερωτήματα για την πώληση συγκεκριμένων ακινήτων, το «ναι» για την αξιοποίηση είναι συντριπτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 συμφωνούν με την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ για σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων τα ποσοστά όσων εγκρίνουν την ιδιωτική εκμετάλλευση κυμαίνονται από 67,3% ως 88,6%.

Το 71,9% προτιμά την ιδιωτική εκμετάλλευση των ακινήτων και των εκτάσεων που συμπεριλαμβάνονται στη δημόσια περιουσία. Ποσοστό 62% πιστεύει ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες για τους οδικούς άξονες, με το 49,6% να προτιμά τη δημόσια εκμετάλλευση σε σχέση με το 48,5% που επιλέγει την ιδιωτική εκμετάλλευση.

Εξι στους δέκα «ψηφίζουν» έλεγχο τού Δημοσίου για τον ορυκτό πλούτο και τα νησιά/ βραχονησίδες της χώρας. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι 36,4% λέει «ναι» στην εκμετάλλευση νησιών και βραχονησίδων από ιδιώτες, καθώς εκτιμά ότι αυτό «θα συνέφερε περισσότερο την οικονομία της χώρας». Το 38,9% πιστεύει το ίδιο για τον ορυκτό πλούτο.

Το 76,5% υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν κριτήρια ως προς τη χώρα προέλευσης των επενδύσεων. Η πρώτη προτίμηση είναι οι επενδυτές από τη Ρωσία (48,9%) και ακολουθούν τα Αραβικά Εμιράτα (45%) και η Κίνα (42,2%). Αντιθέτως χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται η Γερμανία (20,7%), η Βρετανία (7,9%) και οι βαλκανικές χώρες. Μόλις το 2,4% των ερωτηθέντων συμπεριέλαβε στις (τρεις) προτιμήσεις του την Τουρκία ως χώρα προέλευσης των επενδύσεων.





























































Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ ΑΕ Επωνυμία/ όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής».

Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό,άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω,βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ Γεωγραφική κάλυψη:

1.264 άτομα,πανελλαδικά,με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας. Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:

17 ως 20 Μαΐου 2011.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού,το φύλο και την ηλικία.Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009 Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 2,76% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου