Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε ένα χρόνο θα ξέρουμε τι ορυκτό πλούτο έχουμε


...Έχουμε, έχουμε :)

Οι έρευνες στο υπέδαφος και το βυθό της ελληνικής επικράτειας θα έχουν αποδώσει σαφή αποτελέσματα «σε ένα χρόνο από σήμερα» εκτίμησε ο Γιάννης Μανιάτης.

«Προχωρούμε σε σεισμικές μελέτες και γεωλογικές έρευνες, προκειμένου με βάση την ερμηνεία τους να δούμε πού έχουμε, τι έχουμε και σε πόση ποσότητα έχουμε υδρογονάνθρακες. Το πρώτο στάδιο...
 είναι αυτό. Και θα το ξεκινήσουμε μέσα στην εβδομάδα. Θα δώσουμε προς δημόσια διαβούλευση, για δυο-τρεις εβδομάδες, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εκτιμώ ότι σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε αναθέσει τις έρευνες, θα έχουν γίνει και θα έχουμε και την ερμηνεία, τα αποτελέσματά τους» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒήμαFM.

«Οφείλουμε να βρούμε και να αξιοποιήσουμε εγχώριους ενεργειακούς πόρους που να υποκαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ... Να αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα κοιτάσματα, που εκτιμούμε ότι έχει η χώρα μας, και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσουμε σε όσο βαθμό μπορεί να γίνει αυτό και την εθνική οικονομία», τόνισε ο κ Μανιάτης.

Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν γνωστό ότι υπάρχουν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά δεν είχε γίνει τίποτε, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το πετρέλαιο, σημείωσε ο κ.Μανιάτης.

Σήμερα, το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 55% από το πετρέλαιο, όπως επεσήμανε.


15 δισ. ευρώ τα έσοδα από το ελληνικό πετρέλαιο

Έσοδα 10 έως 15 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε ορίζοντα 15-20 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.


Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει εγχώρια κοιτάσματα πετρελαίου που αντιστοιχούν περίπου σε 400-500 εκατ. βαρέλια, ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης, επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι επιλογές για κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας ή ITGI, Ελλάδος-Βουλγαρίας, South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι ο αγωγός ITGI, σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.

Για τις έρευνες πετρελαίου ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι σύντομα θα θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα για τους επενδυτές, αλλά και για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου