Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μετά το στραπάτσο με το bonus αποδείξεων ~ Απειλούν με φυλάκιση ~ Άλλα 14 δισ. ευρώ στο χρέος μέσα σε ένα τρίμηνο!



Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δηλώνουν ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν του μπόνους φόρου 10%, ενώ θα γίνουν και εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και έναντι όσων έχουν επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ.

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε με το μπόνους φόρου, λόγω της έλλειψης πλαφόν, έρχεται να αντιμετωπίσει τώρα -με υστέρηση ενός έτους- το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απειλεί όσους:


1 Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα. Δεν μπορεί κάποιος με εισόδημα 17.000 ευρώ να δηλώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ.

2 Τους έχοντες επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στην ουσία στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ εφόσον δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια, δηλαδή της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.

3 Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών. Δεδομένου του αυξημένου όγκου των αποδείξεων δεν αποκλείεται ορισμένοι φορολογούμενοι να καταστρατηγήσουν το μέτρο και να αναγράψουν στο φάκελο που θα περιέχει τις αποδείξεις μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων και συνολικής αξίας αυτών έναντι του πραγματικού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο τονίζει ότι αν διαπιστωθεί η καταστρατήγηση του κινήτρου, είναι αυτονόητο ότι «θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο». Και αυτές βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει εμμέσως τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής με τις αποδείξεις, καθώς ενεργοποιεί αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει όσους επιχειρήσουν να έχουν μείωση ή επιστροφή φόρου μεγαλύτερη του πραγματικού. Εν τούτοις το υπουργείο διευκρινίζει ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης κατά την υιοθέτηση του μέτρου των αποδείξεων ήταν η ελάφρυνση εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ.

Η απώλεια εσόδων πάντως που προκαλεί η υπερκάλυψη του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις έχει τεθεί επί τάπητος από την τρόικα και εξετάζονται διάφορα σενάρια με το οικονομικό επιτελείο, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο η «Ε».

Οι προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν -εφεξής- για το μπόνους φόρου 300 ευρώ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευματίες, καθώς και αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
enet.gr


Άλλα 14 δισ. ευρώ στο χρέος μέσα σε ένα τρίμηνο!

Αλματωδώς αυξάνεται πλέον το δημόσιο χρέος κεντρικής κυβέρνησης που στις 31 Μαρτίου εκτοξεύτηκε στα 354,5 δισ. ευρώ, από 340,277 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 (+14,2 δισ.) και 336,807 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε τον Μάρτιο στο 153% του ΑΕΠ από το 149% το 2010. Εξ’ αυτών, τα 193,3 δισ. θα πρέπει να εξοφληθούν εντός της επόμενης 5ετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έναντι 185,3 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2010.

Το γεγονός αυτό καθιστά ουσιαστικά επιτακτική την παροχή της επιμήκυνσης των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και την εξεύρεση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

850 εκατ. μεγαλύτερο έλλειμμα

Στις 31 Μαρτίου του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν σε 13,4 δισ. ευρώ, από 7,187 δισ. στο τέλος του 2010.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις εξελίξεις στο κρατικό έλλειμμα όπου, παρά τις θυσίες και τα μέτρα, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά το τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, στα 7.246 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ) όταν πέρυσι το Απρίλιο το έλλειμμα δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ.

Στο α’ τετράμηνο η «μαύρη τρύπα» στα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) διευρύνθηκε στα 1.265 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 942 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.473 εκατ. € και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,1% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 110.6% ή κατά 331 εκατ. ευρώ.


Αυξημένες δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,6%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 480 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,8% ή κατά 128 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου