Σε Β υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και C την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, από ΒΒ- και Β αντίστοιχα. Παράλληλη διατηρεί τη σύσταση creditwatch αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Η υποβάθμιση αντανακλά τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα...
θα αποφασίσει από κοινού με τους Ευρωπαίους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 80 δις. ευρώ. Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι στα πλαίσια της επιμήκυνσης οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.
Σε περίπτωση συμμετοχής των ιδιωτών στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, και σε συνάρτηση με τους όρους τους οποίους θα γίνει αυτό, ο οίκος θα θέσει τη χώρα την αξιολόγηση «SD» (selective default), δηλαδή της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ακόμη και αν δεν υπάρχει discount στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων.
Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα της αξιολόγησης αντανακλούν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρωθούν τα ομόλογα της χωρίς να υπάρξει κάποια ζημιά στους πιστωτές και επιδείνωση της πίστης της.
Στην έκθεση της 29ης Μαρτίου του οίκου αναφερόταν ότι υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2010 δεν είχε τα αποτελέσματα του σχεδιασμού, ή ακόμη η πορεία του προϋπολογισμού του 2011 δεν ήταν η αναμενόμενη από τους πρώτους κιόλας μήνες της εφαρμογής του.Στην πραγματικότητα η Ελλάδα πράγματι δεν πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2010 ενώ και το 2011 οι στόχοι είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθούν.
Η Standard & Poor's εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα άρει την αξιολόγηση της CreditWatch, ενώ δεν αποκλείει στο μεσοδιάστημα να υποβαθμίσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία. Εάν όμως η ΕΕ εξαιρέσει τους ιδιώτες πιστωτές από τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τότε πιθανόν η αξιολόγηση να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα.
bankingnews.gr/
Η αντίδραση από την κυβέρνηση:
Μετά την υποβάθμιση από την S&P εξεδόθη απο το υπουργείο Οικονομίας η παρακάτω ανακοίνωση:
«Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poors έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.
Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας.
Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά»
S&P: " Κανένα μέλος της ΟΝΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ένωση"
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's εξέφρασε την Δευτέρα την πεποίθηση ότι κανένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανένα μέλος της ΟΝΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ένωση", είπε ο αναλυτής της S&P Frank Gill σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, λίγη ώρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο του.
"Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, και εξαιρετικά πολύπλοκο από νομική άποψη", είπε ο Gill.
Πηγή: ΑΠΕ
Fitch: Διατηρείται η αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα, αρνητικό το outlook - Απειλεί με μεγάλη υποβάθμιση την Ελλάδα και η Moody's
Την ίδια ώρα με υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες της αξιολόγησης B1 της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας απειλεί και η Moody's.
Ειδικότερα ο οίκος ανακοίνωσε ότι θέτει υπό καθεστώς αναθεώρησης την αξιολόγηση της χώρας μας, με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης.
Η Μοοdy's επισημαίνει ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση της Ελλάδας εάν ο οίκος καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σπεύδει να σχολιάσει ο οίκος, επικαλούμενος πιθανές καθυστερήσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Ο οίκος εξηγεί ότι η σημερινή απόφαση αντανακλά τη σημαντική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010, ενώ επισημαίνει ότι οι επικρατούσες συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου