Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το φορο-μαστίγιο έχει 7 ...ουρές ~ Οι αυξομειώσεις στον Φ.Π.Α από Σεπτέμβριο


ΦΠΑ: Τι αλλάζει σε προϊόντα και υπηρεσίες

Με νέο μνημόνιο... λιτότητας μετά φόρων κατέληξαν χθες το μεσημέρι μετά από διαπραγματεύσεις 31 ημερών κυβέρνηση και τρόικα.

Περιλαμβάνει για το τρέχον έτος μια σειρά από μέτρα συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι φορολογικές επιβαρύνσεις προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη για νέα έσοδα...
 είναι εμφανής αν αναλογιστεί κανείς πως στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων διευρύνθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ. Στα τέλη Μαΐου ανήλθαν σε 17,92 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε μεταξύ των άλλων μείωση του αφορολόγητου ορίου, μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης, μείωση του ορίου επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 300.000 ευρώ, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, φυσικό αέριο και αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

Την ίδια ώρα όμως σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προετοιμάζει και σχέδιο φορο-εκπτώσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό θα περιέχονται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ (ο υψηλός από το 23% θα πέσει στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%), μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από το 20% στο 15% και εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας. Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις θα εφαρμόζονταν άμεσα, αλλά η τρόικα έθεσε βέτο λόγω ασθενικών εσόδων.

Πέραν των πρόσθετων μέτρων του τρέχοντος έτους, τρόικα και οικονομικό επιτελείο κατέληξαν και σε αυτά που θα απαιτηθούν για την περίοδο 2012-2015, ύψους 22 δισ. ευρώ.

Στη φορολογία, απ' όπου αναμένονται έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

1. Μείωση αφορολόγητου ορίου: Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα διατηρηθεί μόνο για τους συνταξιούχους και θα μειωθεί για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων. Ενα από τα σενάρια που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, ενώ για τους μισθωτούς να διαμορφωθεί στα 8.000 ή 10.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2011.

2. Ετήσιες εισφορές: Ειδική εισφορά θα πληρώνουν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος, οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 2.000 ή 2.500 κ.εκ., σκαφών αναψυχής άνω των 20 ή 25 μέτρων, και ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 350.000 ή 400.000 ευρώ.

3. Μείωση αφορολόγητου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 250.000-300.000 ευρώ για κάθε άτομο.

4. Τέλη κυκλοφορίας: Αύξηση περίπου κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.

5. Ειδικός φόρος στα αναψυκτικά: Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά) από την 1η Ιουλίου 2011.

6. Τσιγάρα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.

7. Ρυθμίσεις «τακτοποίησης»: Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και τις αδήλωτες πισίνες.


Επιχειρήσεις

Μείωση του συντελεστή 20%

Φοροανάσες στις επιχειρήσεις σχεδιάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο. Τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται σήμερα με 20%. Η ηγεσία του υπ. Οικονομικών έλαβε το «πράσινο φως» από την τρόικα για να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωσή του, ενδεχομένως στο 15%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η μείωση αλλά και η κατάργηση προστίμων για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις.



ΦΠΑ: Τι αλλάζει σε προϊόντα και υπηρεσίες

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που προβλέπει:

Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20%, που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10%. Στον χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν τα είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια), τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τη μετάταξη από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, delivery κλπ.) από την 1η Σεπτεμβρίου, για να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος. Παράλληλα για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα προκύψουν από τη μείωση του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, συναυλιών και για τα κόμιστρα των ταξί.

Σε περίπτωση μείωσης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 10%, ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% θα μειωθεί στο 5%. Ο πολύ χαμηλός ΦΠΑ εφαρμόζεται στα φάρμακα, στη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ ~ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου