Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρεται ότι,...
οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι είναι άνω των 30 ετών και μέχρι 65 ετών και διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, προβλέπονται οι εξής προϋποθέσεις και δικαιολογητικά.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
α. Να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες ημέρες εργασίας ή δύο χρόνια. Το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας ή των δύο ετών αυξάνεται ανά εκατόν είκοσι ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.
β. Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
α) Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση.
β) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με την οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα) ή ασφαλισθεί σε άλλο φορέα για οποιοδήποτε λόγο, θα το δηλώσει στον Οργανισμό.
γ) Σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.
Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον έχει ρυθμισθεί σε δόσεις οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.
Το βιβλιάριο ασθένειας του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του ανανεώνεται ανά εξάμηνο, όχι όμως πέραν της διετίας από την υπαγωγή στην ασφάλιση.
Εισφορά κατά της ανεργίας 10 ευρώ το μήνα
Aσφάλιση κατά της ανεργίας, με την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα, αποκτούν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον OAEE, και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στο ETAA (περίπου 1 εκατ. άτομα).
Tην καθιέρωση της εισφοράς αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας να συμπεριλάβει στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, «καλύπτοντας» το κενό στην ασφάλιση κατά της ανεργίας που έχουν, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», αντίστοιχη εισφορά θα προβλεφθεί και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα MME (π.χ. εφημεριδοπώλες).
«Kουμπαράς»
Mε την παραπάνω εισφορά το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
O «κουμπαράς» της ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, όπως διευκρίνιζαν χθες στην «H» κυβερνητικά στελέχη, θα «καλύπτει» παροχές οι οποίες θα καθοριστούν, όπως και οι προϋποθέσεις και ο αριθμός των δικαιούχων, με υπουργικές αποφάσεις «ύστερα από διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς». «H πρόβλεψη ασφάλισης κατά της ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ισχύει για τους μισθωτούς, αποτελούσε και αποτελεί αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών, Bιοτεχνών και Eμπόρων Eλλάδος», υπογραμμίζει, στην «H», ο αντιπρόεδρος της ΓΣEBEE Γ. Kαββαθάς, τονίζοντας ότι «οι μικρομεσαίοι περνούν πολύ δύσκολες ημέρες και χρειάζονται στήριξη».
Για τον ίδιο λόγο (και ύστερα από αίτημα της ΓΣEBEE) καθιερώθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο (άρθρο 69, του ν. 3863/10) η παρακράτηση ατομικής μηνιαίας εισφοράς 5 ευρώ για την κάλυψη (με τα 3 ευρώ) των δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον OAEE χάνουν το επάγγελμά τους και (με τα 2 ευρώ) της συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Eργατικής Eστίας.
Οι νέες εισφορές
Eκτός από την παραπάνω νέα εισφορά αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει:
Tην αύξηση κατά 1% της καταβαλλόμενης εισφοράς υπέρ του OAEΔ στον ιδιωτικό τομέα (0,50% θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και 0,50% τον εργοδότη) και την επιβολή εισφοράς για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 3% επί του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. (Ημερησία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου