Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι σλάβοι της Βαρδαρίας "σηκώνουν" το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου - ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ


Μία εβδομάδα μετά την άνετη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός της Βαρντάρσκας (Σκόπια) Νίκολα Γκρούεφσκι, έδωσε το «ΟΚ» για να τοποθετηθεί ο χάλκινος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πλατείας «Μακεδονίας» της πρωτεύουσας.

Από το πρωί της Τρίτης, τμήματα του ανδριάντα έχουν μεταφερθεί με φορτηγά και γερανούς στην πλατεία, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης του:


Το άγαλμα, που αναπαριστά έφιππο τον Μέγα Αλέξανδρο στον Βουκεφάλα, θα τοποθετηθεί επάνω σε βάθρο που έχει ήδη κατασκευαστεί και το συνολικό ύψος θα αγγίζει τα 22 μέτρα, όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βαρντάρσκας, προκειμένου να μην προκληθεί η Ελλάδα το άγαλμα βαφτίστηκε αόριστα «αρχαίος πολεμιστής», αν και όλοι μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο, έφιππο στον Βουκεφάλα.

Ελάχιστοι στην Βαρντάρσκα γνώριζαν μέχρι χθες, που ήταν αποθηκευμένο το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε από την Βαρνταρσκιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία, μετά τη μεταφορά του από την Ιταλία, μέσα σε κοντέινερ και με απόλυτη μυστικότητα.

Το σκηνικό του … παραλόγου στην κεντρική πλατεία της Βαρντάρσκας, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής … «ιστορίας», όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.α, που άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται ως … «Μακεδόνες».

Την ώρα που η ανεργία στην Βαρντάρσκα χτυπάει «κόκκινο» και η οικονομική κρίση γονατίζει τη πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο Βαρνταρσκιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό «μακεδονικό» μύθο. (Πρώτο Θέμα)






























Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις σχε τικά με τις πληροφορίες για τοποθέτηση αγά λματος Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική π λατεία των Σκοπίων

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες για έναρξη εργασιών συναρμολόγησης και τοποθέτησης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, υπό τη φερόμενη επίσημη ονομασία «έφιππος πολεμιστής», έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Υπό άλλες συνθήκες, η απόφαση της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ξοδέψει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ για να τιμήσει το Μέγα Αλέξανδρο, τοποθετώντας άγαλμα του Έλληνα στρατηλάτη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα μας τιμούσε.

Η «πολιτική αρχαιοποίησης» όμως, στην οποία εντάσσεται η ενέργεια αυτή, πέρα από γραφική, έχει ως βασικό άξονα την προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας με σκοπό την καλλιέργεια εθνικισμού και αντιπαράθεσης. Η πολιτική αυτή παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, είναι προκλητική και καταδικαστέα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Έρχεται δε, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες στην ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας.

Άλλωστε, η ενέργεια αυτή διαψεύδει τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι προτίθενται να εργασθούν ειλικρινώς για την επίλυση του ονοματολογικού.

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητική αυτή ενέργεια, για την οποία τους είχαμε προειδοποιήσει.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι νοιώθει την πίεση για την επίτευξη λύσης να μεγαλώνει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς. Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων, αυτή θα είναι η λύση που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και εποικοδομητική διάθεση την επίτευξη λύσης, ο κ. Γκρούεφσκι προβαίνει σε προκλήσεις για να αποφύγει την πραγματικότητα, υποθηκεύοντας το ευρωπαϊκό μέλλον των συμπολιτών του. Πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην πραγματικότητα. Πρέπει να εργασθεί με ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την επίτευξη λύσης. Αλλιώς, θα αναλάβει τις ευθύνες για την οπισθοδρόμηση της χώρας του».

1 σχόλιο: