Δημοψήφισμα για λαθρομετανάστευση κλπ., φυσικά γιοκ...
Το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, προανήγγειλε δημοψήφισμα το φθινόπωρο για την έγκριση των μεγάλων αλλαγών:
Πιστεύω ότι μετά από διαπραγματεύσεις θα έχουμε μία καλή έκβαση στο τέλος της εβδομάδας ή του μήνα, διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέους, κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.
"Είχαμε τρεις επιλογές πέρσι. Πρώτη την χρεοκοπία, δεύτερη την έξοδο από το ευρώ, τρίτη την βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε". Οι δύο πρώτες επιλογές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα. Στην τρίτη επιλογή κατέληξε το άτυπο υπουργικό της 22ας Απριλίου 2010.
Από τότε ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν δυσθεώρητο και δύσκολα διαχειρίσιμο.
"Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και την μάχη αυτή την κερδίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό" . Προσπάθησα να αφυπνίσω τους Ευρωπαίους. Στην αρχή βρήκα πόρτες κλειστές γιατί τους είχαμε κοροϊδέψει.
Όμως από την υπογραφή της συμφωνίας, είχαμε ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης του επιτοκίου και επιμήκυνσης της περιόδου πληρωμής, κάτι το οποίο το καταφέραμε το Φεβρουάριο. Ποτέ όμως δεν θα συζητάγαμε τις κινήσεις μας δημοσίως.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Τα προβλήματα μας δεν πρόκειται να λυθούν εάν διώξουμε την Τρόικα, διώξουμε το ΔΝΤ ή τους ξένους πιστωτές μας. Κανείς δε θα ακούσει την ελληνική διαμαρτυρία εάν εμείς δε διορθώσουμε τα λάθη μας.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών.
Πρώτη παραδοχή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.
«Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».
Δεύτερο σημείο για το οποίο ζήτησε συναίνεση ο Πρωθυπουργός είναι η επιλογή για οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους με τρόπο που δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Τρίτη παραδοχή, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι η αιτία.
Ζήτησε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσουμε, όπως είπε, να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει σαν πρώτο καθήκον να ολοληρώσει τη διαπραγμάτευση. Υπογράμμισε δε εκ νέου τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τελειώνουν σύντομα, αν η χώρα δεν λάβει την πέμπτη δόση του δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ
«Είναι καθήκον μας να ομονοούμε στην εθνική προσπάθεια, η εικόνα της διαίρεσης δεν βοηθάει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο«, όπως ανέφερε.(bankingnews.gr)
Σαμαράς: «Δεν εμπιστεύεστε την ίδια σας την κυβέρνηση»
«Δε δίνουμε ψήφο στη νέα σας κυβέρνηση γιατί ούτε εσείς την εμπιστεύεστε. Η κυβέρνησή σας επιμένει σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί και άλλα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ομιλία του έπειτα από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναφερόμενος στις πολιτικές και οικονομικές αστοχίες του ΠΑΣΟΚ.
«Αυτήν την εβδομάδα έχουν γίνει απίστευτα πράγματα στον τόπο. Όπως κατάλαβα θέλατε να παραιτηθείτε και να προχωρήσουμε μετά σε κυβέρνηση εθνικής συννενόησης, κάτι που δεν έγινε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
«Δε δίνουμε ψήφο στη νέα σας κυβέρνηση γιατί ούτε εσείς την εμπιστεύεστε. Η κυβέρνησή σας επιμένει σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί και άλλα», σχολίασε και συνέχισε:
«Θα ήθελα να ξέρω έναν μόνο αριθμητικό στόχο του αξιόπιστου, όπως λέτε, προγράμματος σας που έπεσε μέσα. Εκεί που προβλέπατε ότι το έλλειμμα θα πέσει στο -4% ανέβηκε στο +13%. Άρα οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έπιασαν τόπο».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
«Εύχομαι να μην βάλετε κάποιο διχαστικό δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Αρκετή ένταση έχετε ήδη δημουργήσει». (kathimerini.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου