"Το 90% των ανατολικών συνόρων του...
Ιράν έχει ήδη κλείσει και το εναπομείναν 10% στην περιοχή Σαραβάν (στα σύνορα του Πακιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν) θα έχει κλείσει σε τρία χρόνια", δήλωσε ο στρατηγός Εσμαΐλ Αχμάντι Μοκαντάμ, τον οποίο επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα Iran Daily.
"Τα σύνορα θα κλείσουν και για τους πεζούς", υπογράμμισε.
Το Ιράν ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 την κατασκευή ενός "τείχους" προκειμένου να κλείσει ερμητικά τα σχεδόν 1.800 χλμ. των συνόρων του με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με σκοπό να αποτρέπει τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και την εισχώρηση οργανώσεων ανταρτών ή συμμοριών που διατηρούν ένα κλίμα μόνιμης ανασφάλειας στις μεθοριακές περιοχές.
Σχεδόν 3.700 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 30 χρόνια σε συγκρούσεις με λαθρέμπορους και ένοπλες οργανώσεις που συχνά είναι εξοπλισμένοι με βαρέα όπλα στις επαρχίες της ανατολικής μεθορίου του Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το Ιράν παραμένει ωστόσο μια από τις κυριότερες οδούς προώθησης των ναρκωτικών που παράγονται στο Αφγανιστάν --το 90% του οπίου παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ-- και προορίζονται για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Η Τεχεράνη προχώρησε στην κατάσχεση την περίοδο Μαρτίου 2010 - Μαρτίου 2011 σχεδόν 420 τόνων ναρκωτικών, που αντιπροσωπεύουν το 80% του οπίου και το 40% της ηρωίνης που κατασχέθηκαν στον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιωμένα από τον ΟΗΕ.
Ενοπλες σουνιτικές οργανώσεις εισχωρούν επίσης συχνά από τα πακιστανικά σύνορα στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, συντηρώντας ένα κλίμα χρόνιας ανασφάλειας σε αυτή την επαρχία όπου ζει ισχυρή σουνιτική κοινότητα.
Η Τεχεράνη κατηγορεί κυρίως τις αμερικανικές και τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι υποστηρίζουν τη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Τζουνταλά, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων την τελευταία δεκαετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου