Το πλοίο ξεκίνησε τελικά τον πλου της επιστροφής μία ώρα μετά την ακινητοποίησή του, αλλά το πλήρωμα δηλώνει πως δεν θα αποβιβαστεί όταν δέσει.
Στο σκάφος επιβαίνουν 36 "ακτιβιστές" και περίπου 10 δημοσιογράφοι, ως επί το πλείστον Αμερικανοί. Η εκπρόσωπος των ακτιβιστών στο πλοίο Τζέιν Χίρσμαν ανέφερε στο Associated Press πως φουσκωτά του Λιμενικού μπήκαν μπροστά από το πλοίο και το σταμάτησαν περίπου 2 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.
Ένας από τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο πλοίο, ο Τζόζεφ Ντέινα, ανέφερε στο Al Jazeera πως το πλοίο γύρισε όταν «πλήρως οπλισμένοι κομάντο ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Λιμενικού και στόχευαν με τα όπλα τους ακτιβιστές πάνω στο πλοίο».
Σχεδόν αμέσως μετά την ακινητοποίηση του σκάφους, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε ηχογραφημένη η έκκληση της Αν Ράιτ, "ακτιβίστριας" στο πλοίο, προς τα μέλη του Λιμενικού.
Το site του στόλου και τα μηνύματα των υποστηρικτών του στο twitter καλούσαν σε «καταιγισμό» τηλεφωνημάτων στις ανά την υφήλιο ελληνικές πρεσβείες για να ασκηθεί πίεση στην Αθήνα επιτρέψει στο πλοίο να συνεχίσει την πορεία του.
Η Αθήνα είχε αποφασίσει την απαγόρευση του απόπλου όλων των πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό την θαλάσσια περιοχή της Γάζας, αλλά το απόγευμα το «Θάρρος της Ελπίδας» έλυσε τελικά από το Πέραμα.
Στο στόλο συμμετέχουν συνολικά εννέα σκάφη, ελληνικής και ξένης σημαίας, και σε αυτά επιβαίνουν εκατοντάδες "ακτιβιστές" που στοχεύουν στο σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές.
Την απόφαση για απαγόρευση του απόπλου καταδίκασε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και κάνοντας λόγο για «μία ακόμα ενέργεια υποστήριξης και συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση που συνεχίζει και κλιμακώνει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». «Ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ στο κράτος του Ισραήλ» καταλήγει το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΝ αποδοκίμασε εξίσου έντονα την στάση της Αθήνας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου συμμετέχει τυπικά και ουσιαστικά στον αποκλεισμό της Γάζας από σήμερα. Η απαγόρευση του απόπλου του στολίσκου για τη Γάζα αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια που βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή».
Συνελήφθη σήμερα το πρωί από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, της λιμενικής Αρχής Πειραιά, ο 60οκτάχρονος αμερικανός πλοίαρχος, του υπό αμερικανική σημαία σκάφους «Audacity of Hope», το οποίο απέπλευσε παράνομα χθες από το Πέραμα με προορισμό την Γάζα, στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από σκάφος του Λιμενικού και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.
Ο πλοίαρχος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου.
Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει στον στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα» , μαζί, σύμφωνα με πληροφορίες, με πέντε ακόμη πλοιάρια. Εξ αυτών, τρία βρίσκονται στον Πειραιά, δύο στην Κρήτη και ένα στην Κέρκυρα. Τα πλοιάρια είχαν προγραμματίσει να αποπλεύσουν χθες για τη Γάζα, κάτι που δεν έγινε, μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία από όλα τα ελληνικά λιμάνια προς την θαλάσσια περιοχή της Γάζας.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαμάς κατά Αθήνας για την ακινητοποίηση του στόλου με προορισμό τη Γάζα
Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε τις ελληνικές λιμενικές αρχές για την ακινητοποίηση του αμερικανικού πλοίου, που μετέχει στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.
«Είναι μια απάνθρωπη ενέργεια. Αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες» αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε από την πολιτική του διοίκηση στη Δαμασκό και αντίγραφό της περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τη Χαμάς η τακτική αυτή είναι «το αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι σιωνιστές κατακτητές».
Η Χαμάς κάλεσε παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση» της Ελλάδας, προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου του στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου