Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μαύρη ημέρα για την Κύπρο ~ Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας - Ενημέρωση με βίντεο



Δώδεκα είναι, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις ισχυρές εκρήξεις, που σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί, στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στην περιοχή Ζύγι - Μάρι, έξω από τη Λεμεσό της Κύπρου,...
 όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

































Συνολικά 62 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ναυτική βάση φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.

Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
 
Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

Εν τω μεταξύ, τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλαν ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης. Όπως έγινε γνωστό μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Δ. Χριστόφιας έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις των δύο ανδρών.


Δ. Χριστόφιας: Μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κύπρο

"Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".


Συγκλονισμένος o Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

"Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.


Στη διάθεση της Κύπρου οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας

"Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως, ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας. Όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους" δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας μετά από επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Οργή και θρήνος για τη φονική έκρηξη στο Ζύγι

Πολλά ερωτηματικά και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κοινή γνώμη, στον απόηχο της χθεσινής φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη στη ναυτική βάση του Ζυγίου, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και τεράστιες υλικές ζημίες.


Παρά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εντείνονται οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι 98 κοντέινερ με πυρομαχικά παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες επί δυόμισι χρόνια, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις, όπως αποκαλύπτεται, των ειδικών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Νικόλαου Ιωαννίδη, γιου του διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, που σκοτώθηκε στην έκρηξη, ότι ο πατέρας του είχε ζητήσει επανειλημμένως τη μετακίνηση των εκρηκτικών από τη ναυτική βάση ή τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πατέρας του είχε εκφράσει και στην οικογένειά του τις ανησυχίες του, αποκαλύπτοντας ότι μια μικρή έκρηξη είχε σημειωθεί και την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας τρύπα στα εμπορευματοκιβώτια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει κατά πόσο υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει την αντίδραση και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας ζήτησε η ΕΔΕΚ, ενώ πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή ζήτησε και το ΑΚΕΛ.

Στις έρευνες που ξεκίνησαν από το πρωί συνδράμουν 10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία. Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι ομάδα Ελλήνων πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρνακα προκειμένου να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Τέλος, αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου μετέβη το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των 12 αδικοχαμένων της χθεσινής τραγωδίας. Του τρισαγίου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.



Τεράστιο το κόστος από την τραγωδία στην Κύπρο

Πολύ μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, από την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς. Εκτός αυτού όμως η Κύπρος βρίσκεται και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης η οποία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μόλις ένα 24ωρο μετά το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμη εκτίμηση κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Η επένδυση αυτή που κόστισε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί πολύ σημαντικές καταστροφές. Αν θελήσει κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού κόστους των καταστροφών, ας αναλογιστεί πως η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι με κόστος 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως αν η επένδυση δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό.

Ο προβληματισμός, αυτός όπως είναι φυσικό αγγίζει και τα τραπεζικά επιτελεία, τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τεχνοκράτες ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενώ ανησυχούν για τις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας.

Χθες, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.

Η Τουριστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστεί σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.

Καίριο πλήγμα ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση «ευαίσθητων» προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου