Δεν αντέχουν το ποτό όσο οι άντρες. Έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ...
Η απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό αυτού που πίνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το αν έχει φάει πριν αρχίσει να πίνει, από το τι είδους ποτό πίνει, από την προσωπική του εμπειρία, και από το φύλο του. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη ποσότητα του ενζύμου (ADH) που μεταβολίζει το αλκοόλ απ' αυτήν που έχουν οι άντρες, με αποτέλεσμα να έχουν και μικρότερη αντοχή οτο ποτό.
Το αλκοόλ που καταναλώνουν οι γυναίκες μεταβολίζεται αργά στο στομάχι τους μέσω του λεπτού εντέρου, και από εκεί πάει στο συκώτι, όπου κάθε τι που δεν μεταβολίζεται αμέσως μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και κατ' ακολουθία, στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό κάνει τις γυναίκες να μεθάνε ευκολότερα απ' τους άντρες. Η φύση, που τις έπλασε ευπαθείς και ευαίσθητες στο ποτό, σε αντιστάθμισμα τους χάρισε τη θηλυκότητα, που τις κάνει αξιαγάπητες, ακόμα κι όταν είναι μεθυσμένες.
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει, όσον αφορά τις γυναίκες, την ταχύτητα μεταβολισμού του αλκοόλ, είναι η φάση του έμμηνου κύκλου τους. Μια γυναίκα που έχει περίοδο θα μεθύσει πιο γρήγορα και οι πιθανότητες να ξυπνήσει με τρομερό πονοκέφαλο είναι περισσότερες .Όσο και να θέλουν να κρύψουν την ηλικία τους, στην προκειμένη περίπτωση η φύση τις κάνει ισότιμες με τους άντρες: μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες αρχίζουν να διανέμουν το ΑDΗ μεταξύ συκωτιού και στομάχου σχεδόν όμοια με τους άντρες! Μια νέα γυναίκα πίνει άφοβα μόνο ένα ποτό έναντι των δυο που απολαμβάνει ο συνομήλικος της άντρας, όμως μετά την εμμηνόπαυση, τα πράγματα έρχονται στα ίσια τους: στο δεύτερο μισό της ενήλικης ζωής της μπορεί να μοιραστεί με τον σύντροφο της άφοβα, μισό-μισό, ένα μπουκάλι.
Και κάτι ακόμα που δυσχεραίνει τη θέση των γυναικών έναντι των ανδρών είναι το ύφος τους και το...λίπος τους. Είναι συνήθως πιο κοντές απ' τους άντρες και το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους τους είναι λίπος, όχι μύες και κόκαλα. Το λίπος ελάχιστα προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα το αλκοόλ που μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος των γυναικών να διανέμεται αμέσως στα όργανα που είναι ευαίσθητα στο οινόπνευμα και να τις χτυπάει στο κεφάλι.
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι ψηλοί, μυώδεις άνθρωποι -ανεξαρτήτως φύλου- μπορούν να πίνουν περισσότερο από τους κοντούς, χοντρούς του ίδιου φύλου, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως πάντα. Ισχύει το ίδιο και για τους άνδρες και για τις γυναίκες που έχουν πιει τόοο ώστε να εισχωρήσει λίπος στο συκώτι τους και να πάθουν κίρρωση του ήπατος, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλοί και μυώδεις είναι: δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αλκοόλ ούτε γρήγορα, ούτε
ικανοποιητικά. Στην περίπτωση αυτή, δεν παίζει κανέναν ρόλο το ύφος, αλλά το σωσίβιο γύρω απ' τη μέση, η μπυροκοιλιά και τα αδύνατα πόδια που απαγορεύουν και στα δύο φύλα να πιουν πάνω από δυο ποτηράκια.
Πηγή: Κική Συκιώτη ~ Μεθύσι: η επόμενη ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου