Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

«Άπορος» αστρολόγος με 4 εκατ. στην τράπεζα!


Τα ταρώ της φοροδιαφυγής

Τι κοινό έχουν έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο; Πιάστηκαν όλοι τους στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ στη φορολογική τους δήλωση!:



Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει εισβάλει στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών 2.000 μεγαλοκαταθετών και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Στην κορυφή της λίστας των μεγαλοκαταθετών οι οποίοι έχουν πιαστεί ήδη στα δίχτυα του πόθεν έσχες, καθώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους παραπάνω από παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, βρίσκονται έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένη πηγή. «Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως», αναφέρει η ίδια πηγή.

Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου πιάστηκε επίσης στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Νοίκιαζε πολυτελείς βίλες ανά την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν θεωρούσε… σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εντοπιστεί με ασυμφωνία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, το ΣΔΟΕ έχει συντάξει εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει αποστείλει στις εφορίες, ενώ από τους έξι γιατρούς που πιάστηκαν στα πράσα, ήδη οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την Εφορία προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις (από την 1η Αυγούστου ισχύει Αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ).

Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και είναι ενδεικτικές του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής που συντελούνταν επί χρόνια. Τώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη, έχοντας στη φαρέτρα του και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, αποδύεται σε ανελέητο φοροκυνηγητό μεγαλοκαταθετών που σκοντάφτουν στο πόθεν έσχες, αρχίζοντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος, σύντομα θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής. Τα Νέα


300 πανεπιστημιακοι ύποπτοι για φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, 60 καθηγητές και 240 συνεργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απέκρυψαν αμοιβές άνω των 1,8 εκατ. ευρώ από συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.

Ερευνες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας για εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό διεξάγει το ΣΔΟΕ, μετά τον εντοπισμό 60 καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και προσώπων που συνεργάζονταν με αυτούς, οι οποίοι τα έτη 2009 και 2010 απέκρυψαν εισοδήματα ύψους άνω των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από πρόσθετες αμοιβές για συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Η συνολική φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ και ήδη έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Εφορίες εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων. Εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο ο καθένας από τους παραπάνω καθηγητές "εξαφάνισε" από την Εφορία εισόδημα 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ανάλογα κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος από αμοιβές για ερευνητικά προγράμματα.

Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από διαχειριστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων σε ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου, μέσα από τον οποίο διακινούνται κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού που συμμετέχουν σε έρευνες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.

Το "άνοιγμα" του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου έφερε στο φως αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπράξει για πρόσθετες υπηρεσίες. Στη συνέχεια τα ποσά αυτά αντιπαραβλήθηκαν με τους αντίστοιχους κωδικούς από τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των δικαιούχων και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς τα είχαν εξαφανίσει από την Εφορία, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο. Πρόκειται για 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πάνω από 240 συνεργαζόμενους με το ίδρυμα για ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Με δεδομένο ότι τα αποκρυβέντα ποσά αφορούσαν αμοιβές που προστίθενται στο εισόδημα από άλλες πηγές εργασίας (μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), ο συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου που έπρεπε να καταβληθεί ξεπερνούσε το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε και το 40%.

Ετσι, για παράδειγμα, κάποιος που δεν δήλωσε αμοιβές ύψους 15.000 ευρώ, "γλίτωσε" φόρο τουλάχιστον 4.500 ευρώ.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, με βάση τα ευρήματα από τις διασταυρώσεις, συνέταξαν εκθέσεις ελέγχου, με καταλογισμό των προβλεπόμενων από τον νόμο προστίμων και προσαυξήσεων για μη πληρωμή φόρου που φτάνουν μέχρι και 200% του αρχικού ποσού και τις απέστειλαν σε περίπου 80 Εφορίες, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι. Οι Εφορίες, αφού διενεργήσουν νέες διασταυρώσεις, θα αποστείλουν στους υπόχρεους τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των πρόσθετων φόρων.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Ελεγχοι και πριν από το 2009

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι έρευνες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα επεκταθούν και στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των ετών πριν από το 2009, οπότε διαπιστώθηκε η παράβαση, και σημειώνουν ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για το "πόθεν έσχες" και θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί. "Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εντοπίσθηκε αρχικά από ένα μόνο εύρημα" έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διευθυντής σχεδιασμού και προγραμματισμού ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, με δηλώσεις του στο "MEGA" έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι έλαβαν από τις υπηρεσίες του ιδρύματος τις σχετικές βεβαιώσεις για τις πρόσθετες αποδοχές, δεν τις συμπεριέλαβαν, όπως είχαν υποχρέωση, στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

Διευκρίνισε ότι οι αδήλωτες αμοιβές προέρχονται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) που διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο και αφορά συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό δημόσιο κονδύλια για πληρωμή προσωπικού που συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και τόνισε ότι οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έχουν αποσταλεί σε πάνω από 80 εφορίες, οι οποίες θα καλέσουν τους παραβάτες για συμπληρωματικές δηλώσεις και καταβολή πρόσθετων φόρων. Σημείωσε ακόμα ότι σε περίπτωση που τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, το ύψος των προσαυξήσεων θα μειωθεί στο μισό.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΚΕ

Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας που έχουν συσταθεί στα πανεπιστήμια αφορούν τη διάθεση και τη διαχείριση κονδυλίων που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες των έργων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ίδρυμα.

Τα έργα που κατά κύριο λόγο συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτελούνται ή παρέχονται από τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και το λοιπό προσωπικό του Ιδρύματος ή και με τη συνεργασία άλλων ειδικών επιστημόνων. Αφορούν κατά κύριο λόγο την έρευνα, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση, καθώς και την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Ιδρυμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ~ Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου