Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Γυαλιά καρφιά το Λονδίνο ~ Φωτό & Βίντεο


Εμπρησμοί, πλιάτσικο και ισοπέδωση καταστημάτων. Κακός χαμός στο Λονδίνο που φλέγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, σκοτώθηκε ένας κακοποιός. Ορισμένοι καλοθελητές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το γεγονός ως ρατσιστική επίθεση και μετά άντε βγάλε άκρη με τους αφρικανούς, τους ισλαμοφασίστες και τους ακροαριστερούς...

Mr Κάμερον (Πρωθ. Βρετανίας), είστε χωμένος στα σκ@τά. Πηγή φωτογραφιών BBC, Reuters & Associated Press:



Πώς σκοτώθηκε ο Μάρκ Ντάγκαν;

Οι εκδοχές για το τι συνέβη ποικίλλουν. Οι αρχικές αναφορές της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παραπόνων για την Αστυνομία (IPCC) λένε ότι ο Ντάγκαν σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές.

Σύμφωνα με ένα ισχυρισμό, οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί πυρά από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ντάγκαν. Αυτή η υπόθεση προέκυψε από το γεγονός ότι μία σφαίρα σφηνώθηκε στον φορητό ασύρματο ενός αστυνομικού που επέβαινε στο σημείο, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ενδεχομένως πυροβολήθηκε από το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Ντάγκαν.

Οπως αποκάλυψε η IPCC, στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Ντάγκαν βρέθηκε ένα περίστροφο το οποίο δεν ανήκε στην αστυνομία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ανέφερε ότι οι αρχικές βαλλιστικές εξετάσεις στην σφαίρα που βρέθηκε στον ασύρματο του αστυνομικού έδειξαν ότι ανήκε σε εκείνες που χρησιμοποιεί η αστυνομία και συνεπώς δεν την είχε ρίξει ο Ντάγκαν.

Ορισμένες αναφορές ήθελαν την αστυνομία να έχει ακινητοποιήσει τον Ντάγκαν και να τον εκτελεί με μια σφαίρα στο κεφάλι, όμως η IPCC τις αρνείται κατηγορηματικά.


Τι συνέβη μετά τον θάνατό του;

Το Σάββατο το απόγευμα, γύρω στις 17.30 (τοπική ώρα) περίπου 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας του Ντάγκαν και εργαζομένων στον Δήμο πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα του Τόνεναμ, στο βόρειο Λονδίνο, πολύ κοντά από το σημείο όπου εξέπνευσε ο Ντάγκαν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, η πορεία ήταν ειρηνική, ενώ οι διαδηλωτές ζητούσαν «δικαιοσύνη» και τη διεξαγωγή έρευνας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου δύο ώρες αργότερα, με ομάδες ατόμων να επιτίθενται σε οχήματα της αστυνομίας, καταστήματα, τράπεζες και άλλα κτίρια. Εκτεταμένο πλιάτσικο σημειώθηκε τόσο μέσα όσο και γύρω από το Τόνεναμ.

Αν και η αφορμή που πυροδότησε το πλιάτσικο και τις καταστροφές δεν είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με τις Αρχές, «ορισμένα στοιχεία που δεν συμμετείχαν στην αγρυπνία, βρήκαν ευκαιρία να προκαλέσουν αναρχία και να επιτεθούν σε αστυνομικούς, προπηλακίζοντας πυροσβέστες και καταστρέφοντας οχήματα και κτίρια».


Γιατί επεκτάθηκαν τα επεισόδια και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου;

Την Κυριακή το απόγευμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια, καταστροφές και πλιάτσικα σε πολλές περιοχές του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του Μπρίξτον στο νότιο Λονδίνο, του Ενφιλντ στο βόρειο Λονδίνο και της Οξφορντ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο, της κύριας εμπορικής συνοικίας της πόλης.

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν και ορισμένα τμήματα του νότιου Λονδίνου τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και έσπασαν καταστήματα.

Σύμφωνα με τις αρχές όμως, το συνεχιζόμενο πλιάτσικο και οι καταστροφές σε άλλες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας αποτελεί έργο οπορτουνιστών και εγκληματιών που απλώς μιμούνται ό, τι συμβαίνει αλλού.


Τι ρόλο έπαιξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Τα έξυπνα τηλέφωνα και δίκτυα όπως το Twitter χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για να βοηθήσουν εγκληματικά στοιχεία να συντονίσουν τη δράση τους. «Πρόκειται για μια ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για να προκαλούν χάος», δήλωσε ο αναπληρωτής Διοικητής της Αστυνομίας του Λονδίνου Στιβ Κάβανο.

Από την άλλη πάλι, τα Blackeberry χρησιμοποιήθηκαν πολύ για την μετάδοση των νέων σχετικά με τα επεισόδια.


Υπάρχουν κοινά σημεία με τα επεισόδια του 1985;

Μόνο επιφανειακοί παραλληλισμοί μπορούν να γίνουν, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, όπως και το 1985, στα επεισόδια ενυπήρχε και το φυλετικό στοιχείο.

Το 1985, ο Φλόιντ Τζάρετ, ο οποίος ήταν αφροαμερικανός από την Καραϊβική έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας στο Τότεναμ, με την υποψία ότι οδηγούσε με πλαστή άδεια αυτοκινήτου.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο σπίτι της μητέρας του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου τον σταμάτησαν, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να καταρρεύσει και να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Πολύ σύντομα ξέσπασαν επεισόδια. Οπως συνέβη και τώρα, η διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ πυροδότησε τα γεγονότα του 1985.






























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου