Νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 1.600 μ.β. σημειώνει την Πέμπτη το spread του ελληνικού δεκαετούς, καταγράφοντας την 8η διαδοχική μέρα ανόδου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Νέο ρεκόρ και στις αποδόσεις των ...
διετών ελληνικών ομολόγων στο 43% σήμερα, ενώ μία ανάσα πριν τις 3.000 μ.β. βρίσκονται την Πέμπτη και τα ελληνικά CDS.
«Οι αγορές αμφισβητούν κατά πόσο το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα λάβει ποτέ την έγκριση όλων των χωρών – μελών της ευρωζώνης. Δε νομίζω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα από ότι ήδη είναι», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank, Marius Daheim.
Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης (bund) εκτοξεύεται στις 1.613 μ.β. την Πέμπτη, κατά 46,07 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.
Παράλληλα, κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα βρίσκεται σήμερα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τα πενταετή ελληνικά CDS να ενισχύονται στις 2.832 μ.β. Πηγή:www.capital.gr
Καταρρέει και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις 881 μονάδες αυτήν την ώρα!
Σε 17 συνεδριάσεις έκανε... "φτερά" το 26% του Γενικού Δείκτη
Φήμες ότι ενεργοποίησε το ELA ιδιωτική τράπεζα αντλώντας περίπου 2,1 δις ευρώ – Ουδέν σχόλιο από την ΤτΕ
Έντονες φήμες κυκλοφορούν στην αγορά που θέλουν ιδιωτική τράπεζα να ενεργοποίησε το ELA, το Emergency Liquidity Assistance, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ αντλώντας 2,1 δις ευρώ.
Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι «δεν σχολιάζουμε για το ELA» και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την πληροφορία ότι ιδιωτική τράπεζα ενεργοποίησε το ELA αντλώντας 2,1 δις ευρώ.
Ο μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας θα δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ η οποία θα κάνει αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών τα οποία θα έχουν καταπέσει ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ
Όμως το ELA είναι ένας έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα και είναι λάθος η δαιμονοποίηση του, δεν αποτελεί καταστροφή.
Καταστροφή θα είναι να μείνουν χωρίς ρευστότητα οι τράπεζες.
Μέχρι τώρα το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου με 7 - 8 δις ευρώ από τα δημόσια Ταμεία και δημόσιες επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα….
Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι το ελληνικό δημόσιο για να στηρίξει τις τράπεζες τους διοχέτευε ρευστότητα. Οι καταθέσεις του δημοσίου στις τράπεζες ξεπερνάει πλέον τα 8,5 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις του δημοσίου κρατούν εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση του Ε. Βενιζέλου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα ακόμη και με νομοθετική πράξη δηλαδή να διοχετεύει ρευστότητα προς τράπεζες που εμφανίζουν βραχυχρόνια προβλήματα ρευστότητας ήταν σωστή υπό την έννοια ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί η σταθερότητα του συστήματος.
Το ελληνικό κράτος πάντως πλειστάκις φορές έχει στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 όπως αναφέρουν πηγές κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους.
Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 3-4 δις ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο οι τράπεζες χρειάστηκαν πρόσφατα σημαντική ρευστότητα ώστε να καλύψουν βραχυχρόνιες ανάγκες τους.
Αποτάθηκαν και στην ΕΚΤ και έτσι εξηγείται γιατί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 103 δις ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επίσης αυξάνεται στα 105 δις ευρώ.
Τα στοιχεία για τον Ιούλιο όσον αφορά την ρευστότητα από την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη.
Όμως ως γνωστό οι εγγυήσεις των τραπεζών έχουν απολέσει μέρος της αξίας τους και οι τράπεζες για να μπορούν να δανείζονται είτε καταθέτουν περισσότερες εγγυήσεις είτε καταθέτουν ρευστά διαθέσιμα για να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα των collaterals. Εσχάτως παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στα collaterals και η ενεργοποίηση του ELA θεωρείται πλέον πάρα πολύ πιθανή.
Ο ρόλος του ΕLA
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ζητήσει από την ΤτΕ και προφανώς έχουν παρασχεθεί όλα τα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το ELA αυτός ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας.
Η ΤτΕ έχει ενημερώσει αναλυτικά το τραπεζικό σύστημα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το ELA και υπό ποιες συνθήκες.
To ELA είναι ένας μηχανισμός 2 σταδίων. Στο πρώτο στάδιο μια τράπεζα με μη αποδεκτά στοιχεία από την ΕΚΤ προσφεύγει στην ΤτΕ στην εθνική εποπτική αρχή και ζητάει ρευστότητα.
Στο δεύτερο στάδιο οι τράπεζες εφόσον έχουν καταπέσει μέρος των collaterals από την ΕΚΤ που ανέρχονται εσχάτως στα 148,8 δις ευρώ μεταφέρουν μέρος των εγγυήσεων τους στην ΤτΕ η οποία τις κάνει αποδεκτές υπό την βασική προϋπόθεση ότι κάθε τράπεζα που θα ζητάει ρευστότητα από την ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει μια βασική προϋπόθεση το tier 1 - όχι το core tier 1 – να βρίσκεται πάνω από 8%.
Η ΤτΕ έχει πλήρως προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμη να προστατεύσει την ρευστότητα των τραπεζών να προστατεύσει την σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου