Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Έρευνα: Φορείς ξεχασμένων ασθενειών οι λαθρομετανάστες


Υψηλό λοιμογόνο «φορτίο» μεταφέρουν στις «αποσκευές» τους, στις περισσότερες περιπτώσεις ερήμην τους, οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας.

Ασθένειες θεωρούμενες ως εκριζωμένες και «ξεχασμένες», όπως η ελονοσία και η φυματίωση, επανακάμπτουν με σταθερό ρυθμό μετατρέποντας την Ελλάδα σε επικίνδυνο θύλακα νοσηρότητας.
Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας στους δύο λαθρομετανάστες...
 (ποσοστό 47%) έχει φυματίωση, μια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια του αναπνευστικού που τείνει να εκλείψει στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά που «ζει και βασιλεύει» στον πληθυσμό των αλλοδαπών που ζουν παράνομα στη χώρα μας.

Εξίσου υψηλό ποσοστό (35, 29%) μεταναστών είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Επίσης, λαθρομετανάστες στην περιοχή του Έβρου διαγνώστηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 60%, με τυφοειδή πυρετό, μια σοβαρή μολυσματική νόσο που μεταδίδεται με… ταχύτητα φωτός μέσω της λήψης τροφής και νερού.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζουν τους παράνομους μετανάστες ως μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία, που κινδυνεύουν μάλιστα να… εκραγούν οπουδήποτε, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται σε αυτούς τους πληθυσμούς.


«Ριζώνει» η ελονοσία

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ελονοσία, επίσης «ξεχασμένη» ασθένεια τουλάχιστον για την Ευρώπη –διότι ενδημεί στην Αφρική και την Ασία. Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, με την περιοχή της Λακωνίας να κρατά τα…αρνητικά σκήπτρα στον αριθμό των νοσούντων –ακολουθούν η Αττική, η Εύβοια, η Λάρισα, η Βοιωτία. Συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγράψει οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή του έτους, με τα μισά από αυτά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες!

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Λακωνία, στον δήμο Ευρώτα, 26 Έλληνες έχουν νοσήσει με ελονοσία, ορισμένοι εκ των οποίων με βαριά συμπτωματολογία. Το παράσιτο «πλασμώδιο» εντοπίστηκε επίσης σε άλλους έξι Έλληνες που νόσησαν (δύο στην Αττική, δύο στην Εύβοια, ένας στη Βοιωτία και ένας στη Λάρισα).

Μάλιστα, στην έκθεση οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα -το 1974- που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός Ελλήνων ασθενών με ελονοσία, και μάλιστα ασθενών που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε περιοχές ενδημικές για την ελονοσία!

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 25 αλλοδαπούς ασθενείς με ελονοσία. Από αυτούς, οι 18 είναι από το Πακιστάν, πέντε από τη Ρουμανία, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από το Μαρόκο. Κατά δήλωσή τους, οι περισσότεροι αλλοδαποί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού εκτός Ελλάδας τα τελευταία δύο έτη. Πάντως, κατά τους ειδικούς το παράσιτο της ελονοσίας μπορεί να παραμείνει «κοιμισμένο» στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά η εμφάνιση των συμπτωμάτων και άρα η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου