Εικόνα πόλης σε ημέρες αργίας, ή στα πρόθυρα... πολέμου, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη. Από τις παραμονές της 26ης Οκτωβρίου, οι δρόμοι και τα καταστήματα έχουν αδειάσει.
Αυτήν τη φορά, όμως, δεν «απέδρασαν» οι κάτοικοί της για το εορταστικό τετραήμερο, αλλά κλείστηκαν στα σπίτια τους παρακολουθώντας...
τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στη Σύνοδο των Βρυξελλών, την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα, το τελεσίγραφο των Καννών και τις μετέπειτα πολιτικές διεργασίες. Γι' αυτό και μετά τις γιορτές, η κίνηση δεν επέστρεψε στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επαγγελματίες, «η Τσιμισκή στις 12 το μεσημέρι να θυμίζει... χαράματα και στις 7 το απόγευμα... μεσάνυχτα».
Πολλοί καταστηματάρχες σημειώνουν ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες δεν μπήκε ούτε πελάτης στην επιχείρησή τους, τα τηλέφωνα σταμάτησαν να χτυπούν, ενώ ανάλογη ή και ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στα κέντρα διασκέδασης, κυρίως εστιατόρια και μπαρ, όπου τις περισσότερες ημέρες οι εργαζόμενοι είναι μόνοι τους.
Χωρίς οχήματα
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η εικόνα με τους άδειους από οχήματα δρόμους, καθώς χτες το πρωί ένα αυτοκίνητο μπορούσε να διασχίσει την Τσιμισκή, από την πλατεία της ΧΑΝΘ μέχρι τη Δωδεκανήσου, σε 5 λεπτά.
Οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι η αβεβαιότητα που ξεκίνησε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν πρόλαβε να αποκατασταθεί από την επίτευξη της συμφωνίας, που θα έδινε «ανάσα» στην Ελλάδα, καθώς ήρθε αμέσως μετά η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος την περασμένη Δευτέρα από τα χείλη του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα πάντα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το τελευταίο τριήμερο, μετά το τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί αργά το βράδυ της Τετάρτης και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, που προκάλεσε συνθήκες... πολέμου στην αγορά.
Το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε με την έλευση των ειδοποιητηρίων της εφορίας για τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά κυρίως με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που είναι «φορτωμένοι» με το ειδικό τέλος ακινήτου, που υποχρεώνει χιλιάδες νοικοκυριά να πληρώσουν για την πρώτη δόση από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο ιδιοκτησίας τους.
«Στην αγορά επικρατεί "νέκρα" τις τελευταίες ημέρες. Ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους, με ανοιχτά τα καταστήματα, δεν κυκλοφορεί κανείς. Ο κόσμος είναι "παγωμένος" από τις εξελίξεις, αγχωμένος, αλλά και αγανακτισμένος, γιατί νιώθει ότι οι πολιτικοί τον υποτιμούν. Οι εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής φοβόμασταν την πτώχευση. Ηρθε μετά η συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει θετική ψυχολογία, όμως η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος τη Δευτέρα το πρωί προκάλεσε νέα αβεβαιότητα και το χειρότερο, ξαναέφερε ουρές στις τράπεζες από κόσμο που έσπευσε να κάνει αναλήψεις, εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών. Οι επαγγελματίες, εκτός από την κατάσταση αυτή, ζούμε ουσιαστικά και την αρνητική στάση των ξένων απέναντι στη χώρα. Οχι μόνο στις εισαγωγές, αλλά και στις εξαγωγές δε δέχονται καμία εγγύηση, ούτε επιταγές, ούτε εγγυητικές τραπέζης, ζητούν μετρητά. Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δε θα επανέλθει εύκολα, ακόμη και αν οι εξελίξεις είναι σε θετική κατεύθυνση», τόνισε ο Κώστας Χαντζαρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στα κέντρα διασκέδασης
Στα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και ιδιαίτερα στα εστιατόρια, οι πελάτες σχεδόν εξαφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Στην αρχή λέγαμε ότι ίσως είναι λόγω των εορτών και έφυγαν, όμως το ίδιο συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα. Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια άδεια. Κάνοντας μια βόλτα βλέπεις ότι και οι δρόμοι είναι άδειοι, ούτε καν περπατάνε άνθρωποι στους δρόμους. Πάγωσαν όλα. Επιπλέον, με το κόψιμο της πίστωσης, συνέβη αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή θα αντιμετωπίζουμε όλοι πρόβλημα, παραγωγοί, έμποροι, προμηθευτές και καταστηματάρχες. Πάντως στις αγορές των προϊόντων μας, ψάρια και άλλα τρόφιμα, βλέπουμε ότι οι τιμές δεν πέφτουν και διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, σαν να μη συνέβη τίποτα», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου