Η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν ριζοσπαστικές προτάσεις για γρηγορότερη και βαθύτερη δημοσιονομική ένωση των χωρών της ευρωζώνης, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ίσως να είναι αδύνατο να πετύχουν ευρεία στήριξη να αλλάξουν τις Συνθήκες της ΕΕ.
Το αρχικό σχέδιο της Γερμανίας ήταν...
να εξασφαλίσει τη συμφωνία και των 27 κρατών της ΕΕ για περιορισμένες αλλαγές στις συνθήκες έως τα τέλη του 2012 με σκοπό να ενισχυθούν σημαντικά οι δημοσιονομικοί κανόνες για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy συνειδητοποίησαν, ωστόσο, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους με άλλους ηγέτες ότι πολύ δύσκολα θα πετύχαιναν συμφωνία και με τους 27.
Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν περισσότερο από ένα χρόνο για να διεκπεραιώσουν τις αλλαγές. Οι επιθέσεις των αγορών κατά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας δείχνουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επομένως άλλους τρόπους για να επιτύχουν το σκοπό τους, μεταξύ άλλων μία συμφωνία αποκλειστικά μεταξύ κρατών - μελών της ευρωζώνης.
«Στόχος είναι, οι χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν μια δική τους Ένωση Σταθερότητας», είπε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ARD.
Άλλη επιλογή υπό εξέταση είναι μια ξεχωριστή συμφωνία, εκτός των πλαισίων που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, μεταξύ ενός πυρήνα 8-10 κρατών της ευρωζώνης, δήλωσαν αξιωματούχοι.
O πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker τάχθηκε, ωστόσο, κατά οποιωνδήποτε σχεδίων να βρεθεί λύση εκτός των συντεταγμένων πλαισίων της ΕΕ.
«Δε νομίζω ότι θα ήταν εύλογο να ψάξουμε εργαλεία εκτός των Συνθηκών», είπε ο Juncker, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ο Juncker παραδέχθηκε ότι εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για αλλαγή των Συνθηκών, η επόμενη καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης. «Αλλά το να προσπαθήσει κανείς να χωρίσει τα 17 κράτη-μέλη, οργανώνοντάς τα σε δύο διαφορετικές ομάδες μου φαίνεται πολύ κακή ιδέα», συμπλήρωσε.
Ακόμα πιο επείγον από τα παραπάνω είναι η θεσμοθέτηση κανόνων λειτουργίας του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF, που θα πρέπει να αποφασιστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη.
Η έγκριση των κανόνων αυτών θα επιτρέψει στο EFSF να στραφεί σε ιδιώτες και κρατικούς επενδυτές για να ενισχύσει τα κεφάλαιά του.
Κέρδος online 28/11/2011 11:39
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου