Η χωρίς περιορισμούς παροχή τριετών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες αποφασίσθηκε από την ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθειά της να στηριχθεί η...
επιβραδυνόμενη οικονομία της Ευρωζώνης. Στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες - που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να δανεισθούν από τη διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους - έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
"Αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες", δήλωσε οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, προσθέτοντας: "Υπάρχει, όμως, ένα δεύτερο επιχείρημα, που είναι ότι θα παίρνουν οι τράπεζες φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα (σ.σ.: με πολύ υψηλότερο επιτόκιο). Δεν γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια αυτά".
Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς τράπεζες αγόραζαν τους τίτλους αυτούς για να τους χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για το δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα της ΕΚΤ για να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα, ενώ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι μπορεί οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων που θα πάρουν για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο προέβλεψε ότι θα υπήρχε ισχυρή ζήτηση ρευστότητας από τις τράπεζες, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν στις αρχές του 2012 υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων που είχαν λάβει στο παρελθόν. Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ωριμάζουν δάνεια των τραπεζών ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ.
Πηγή
Σχόλιο Κερδοσκόπου:
*** Με 489 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να την βγάλουν καθαρή για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι Ευρωπαίοι καλούν τους τραπεζίτες, μάλλον απαιτούν από τους τραπεζίτες, να ρίξουν τα λεφτά στην αγορά και όχι στις αγορές κρατικού χρέους.
*** Τα καλά νέα, με τα οποία ασχολούνται οι αγορές είναι αυτά. Όπως, επίσης, καλό νέο είναι ότι προχωράει το PSI. Το κακό νέο είναι ότι η κυβέρνηση κλωθογυρίζει τα των περικοπών κόστους του Δημοσίου. Όπως έχουμε πει, οι ξένοι κοιτάζουν Ελλάδα. Κάνουν καθημερινές ακτινογραφίες.
*** Επενδυτικά, είναι γεγονός ότι η Ευρώπη αρχίζει να κινείται σθεναρά για να βάλει ένα φρένο στην κρίση χρέους. Θυμάστε, ότι το κλίμα έχει ν' αρχίσει ν' αλλάζει από τη στιγμή που οι Αμερικάνοι χαλάρωσαν κι άλλο τον διατραπεζικό δανεισμό σε δολάριο. Απάντησε η Ευρώπη και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν απ' ό,τι μού λένε φίλοι διαχειριστές από Λονδίνο μεριά.
*** Ο Μόμπιους είναι σύμμαχός μας. Βλέπει τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στα μέσα του 2012. Από το στόμα του και στου Θεού τ' αυτί. Να υπενθυμίσω ότι το Τμήμα Ανάλυσης του Κέρδους έχει εντοπίσει αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας. Άλλη περίπτωση σαν της Ελλάδας δεν πρόκειται να σκάσει, λένε αναλυτές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου