Υλικά
για τη βάση
3 μεγάλα μήλα πλυμένα,καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
καρύδια χοντροαλεσμένα
κανέλα
σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
125 γρ. Βιταμ ή βούτυρο
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 ποτήρι του κρασιού τσίπουρο περίπου 100 ml.
για το μείγμα του κέικ
4 αβγά
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. baking powder
1 βανίλια ή ξύσμα από λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ταψί με διάμετρο 27 εκ. απλώνουμε στη βάση το βούτυρο ή το ΒΙΤΑΜ.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και απλώνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη να πάει παντού.
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες των μήλων και περιχύνουμε με το τσίπουρο.
Βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς C, αντιστάσεις πάνω κάτω,και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το κέικ και τα χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα 3-4 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και αδειάζουμε πάνω στα μήλα το μείγμα του κέικ.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά ανάλογα το φούρνο ή ώσπου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα,αν την βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να σταθεί και να μισοκρυώσει και αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε πιατέλα.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Πηγή
και τσίπουρο και ηδωνικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήστείλε μου τη διεύθυνσή σου να σου στείλω χριστουγεννιάτικο μουναμά!
Μπα σε καλό, τι σου κάνουνε αυτά τα λάθη. Μποναμά μάλλον ήθελες να γράψεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για την κίνηση, όμως για ευνόητους λόγους (ανωνυμία κλπ), δυστυχώς θα αρνηθώ πρέπει να αρνηθώ το φημισμένο βολιώτικο τσίπουρο :/
comme vous voulez.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό απόγευμα.
πάντως αν θες ανωνυμία μπορείς να πας στο ταχυδρομείο κι έναντι πολύ λίγων χρημάτων ν ανοίξεις ταχυδρομική θυρίδα κι εκεί να δέχεσαι αλληλογραφία ως Κρασοπατήρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Πολύ ωραία συνταγή για μηλοπιτα .......σιγουρα θα την δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφή