Σχεδόν 160.000 τεμάχια σκουπιδιών συλλέχθηκαν κατά την εξόρμηση εθελοντών, σε συνολική έκταση μήκους 62 χλμ. σε παραλίες, λιμάνια, λίμνες και βυθό, καταγράφοντας σχολαστικά πάνω από 12 τόνους απορριμμάτων.
Στο «Τop 10» των πολυπληθέστερων απορριμμάτων, οι «γόπες» αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά πρώτες σε αριθμό. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν...
πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, καπάκια και αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - Helmepa, που συντόνισε για 20ή συνεχή χρονιά στη χώρα μας την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών», τα περισσότερα από 100.000 αποτσίγαρα, που συνέλεξαν από τις παραλίες οι εθελοντές, θα σχημάτιζαν στη σειρά ένα «αποτσίγαρο-γίγαντα» μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων!
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι ένα στα τρία απορρίμματα προέρχονται από ψυχαγωγικές και άλλες παράκτιες δραστηριότητες, ενώ θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) φαίνεται να συνεισφέρουν λιγότερο από 2,5%. Χαμηλό, αλλά διόλου αμελητέο, αν λάβουμε υπόψη τον όγκο αυτής της κατηγορίας απορριμμάτων και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και αισθητική όχληση που προκαλούν, είναι το ποσοστό που προέρχεται από αποθέσεις άχρηστων αντικειμένων όπως οικιακές συσκευές, λάστιχα, εξαρτήματα αυτοκινήτων, μπαταρίες, οικοδομικά υλικά, κατεστραμμένα έπιπλα κ.ά.
Από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε πως το πρόβλημα των στερεών απορριμμάτων όχι μόνο δεν περιορίζεται τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά ταλανίζει και απειλεί τα σπάνιου πλούτου και ομορφιάς θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της πατρίδας μας, αλλά και παγκοσμίως.
Παράλληλα, όμως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων, ανταποκρίνονται και κινητοποιούνται σε συλλογική δράση απέναντι σε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής.
Οι εθελοντές δίνουν ένα παράδειγμα ευαισθησίας και ευθύνης, παράδειγμα ιδιαίτερης συμβολικής αξίας στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Συγκεκριμένα, συνολικά πήραν μέρος 2.600 εθελοντές από 144 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πραγματοποιώντας 74 καθαρισμούς ακτής και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας.
Μικρά παιδιά και νέοι, μέλη των προγραμμάτων «Παιδική Helmepa» και «Ναυτίλοι» αντίστοιχα, αλλά και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρειών-μελών της Helmepa, εκπρόσωποι ΟΤΑ, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ναυτικών ομίλων, δύτες και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στη φετινή πρόσκληση.
Η Helmepa, από την πλευρά της, επικροτεί τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους, ευελπιστώντας για ένα ανάλογο αλλά και ακόμα μεγαλύτερο δυναμικό «παρών» για το 2012, με συμμετοχή σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία των ακτών και των θαλασσών από τα απορρίμματα.
ΗτΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου