Μέσα στο 2010, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σύνολο 101 που διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.
Εντείνεται η ανησυχία από τα κρούσματα ελονοσίας στο νομό Λακωνίας, ενώ παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.:
Μέσα στο 2010, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υγείας στον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Θανάση Πλεύρη, 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε σύνολο 101 που διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.
Τα στοιχεία που αφορούν στην περιοχή της Σπάρτης εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καταγράφονται δεκάδες κρούσματα ελονοσίας σε Έλληνες πολίτες.
Να σημειωθεί πως μεταξύ όσων μολύνθηκαν από την ελονοσία ήταν και ένα βρέφος 20 μηνών και πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας.
"Τη νόσο εισήγαγαν μετανάστες από το Πακιστάν που μόλυναν τοπικούς πληθυσμούς ανωφελών κουνουπιών. Στη συνέχεια αυτά με τσίμπημα μετέφεραν το παράσιτο στους κατοίκους του Νομού", σημειώνεται στην απάντηση του υπουργείου Υγείας.
Ο Θανάσης Πλεύρης παρατηρεί ότι είναι περίεργο πως στην απάντηση δεν γίνεται καμία αναφορά στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Ασθενειών (ELCD) που επιβάλλει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη δέχονται στο έδαφός τους άτομα προερχόμενα από τη Λακωνία.
Η απαγόρευση, όπως σημειώνει ο "Αδέσμευτος Τύπος", ισχύει από τις 11 Νοεμβρίου του 2011 και συνοδεύεται με τη συμβουλή στους Ευρωπαίους υπηκόους να μην επισκέπτονται την περιοχή που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη.
Η επιδημιολογική παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς πολλοί λαθρομετανάστες απέφυγαν υπό το φόβο της απέλασης να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Απάντηση ΚΕΕΛΠΝΟ
Απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για 35 θανάτους από ελονοσία στο νομό Λακωνίας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διευκρινίζει ότι έχουν μεν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας στην Ελλάδα, όχι όμως και θάνατοι.
«Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011 έχουν δηλωθεί [...] συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες, κυρίως από το Πακιστάν» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.
Τονίζει όμως ότι «δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων».
Επισημαίνει ακόμα ότι όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται σε στέλεχος του παράσιτου της ελονοσίας (P.vivax) το οποίο προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν πέρυσι δημιουργούν την ανησυχία ότι η ασθένεια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, δηλαδή ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση.
Μάλιστα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν τον Οκτώβριο οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία. Η οδηγία όμως ήρθη στις 16 Δεκεμβρίου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει η ανακοίνωση, «συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου».
Το Κέντρο και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε επικοινωνία για το θέμα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου για δήθεν θανάτους από ελονοσία διέψευσε κατηγορηματικά και ο Δήμος Ευρώτα του Νομού Λακωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου