Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αποσσύρεται ο Παπανδρέου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ


Καθοριστικές εξελίξεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί η συνεδρίαση του 17μελούς Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, που ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έναρξη κιόλας της κρίσιμης συνεδρίασης ο τέως πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αλλά ούτε και για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη.:

Η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει ο κ. Παπανδρέου στην συνεδρίαση -με ευρεία σύνθεση- του οργάνου της 27ης Δεκεμβρίου.

Στη συνεδρίαση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί ευρύτατη και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της κυβέρνησης Παπαδήμου που προέρχονται από το Κίνημα.
Ταυτοχρόνως, είχε εκφραστεί η υποστήριξη στην κυβέρνηση αυτή και η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλει στην υλοποίηση των αποφάσεών της και στην ολοκλήρωση της αποστολής της.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούν την κυβέρνηση Παπαδήμου ως σημαντική πολιτική τομή στην πολιτική ζωή της χώρας και εκτιμούν ότι η υποστήριξή της - μακράν κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων - αποτελεί εθνική ευθύνη.

Η όλη συζήτηση που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ διέπεται, σύμφωνα με τις απόψεις των στελεχών του Κινήματος προεξάρχοντος του κ. Παπανδρέου, από την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας : Πρώτα η χώρα (υπέρβαση κρίσης, μέλλον, προοπτική, νέα περίοδος ανάπτυξης), στη συνέχεια η πορεία της κυβέρνησης, έπειτα η πορεία του ΠΑΣΟΚ (συζήτηση των πολιτικών του, απολογισμός κυβερνητικής διετίας, πολιτική φυσιογνωμία υπό το φως των ευρωπαϊκών εξελίξεων, της κυβερνητικής του θητείας και των νέων καταστάσεων στην Ελλάδα και διεθνώς) και τελευταία η ηγεσία του Κινήματος.



Ενημέρωση: Μεταβατική διαρχία προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου



Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ καθώς μέλη του αντιτίθενται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση Παπανδρέου, για διαρχία στις εθνικές εκλογές.


Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να κατέβει το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρόεδρο και άλλο υποψήφιο πρωθυπουργό στις εθνικές εκλογές, ο οποίος θα αναδειχθεί από κομματικό όργανο.

Ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε 'δεύτερες', ούτε πονηρές σκέψεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική, καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε εκ νέου ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση». «Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, έκανε επίθεση στα μίντια, επισημαίνοντας ότι ευθύνονται για την εσωτερική κρίση της χώρας. «Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται για την εθνική κρίση».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης, έκανε συγκεκριμένες τις αναφορές του. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη του Βήματος κ. Στ. Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτό, μετέφερε ο κ. Μπεγλίτης ότι ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, άρχισε η ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία".

Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.



Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση, όπως μεταδίδεται στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος»:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»


Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης ανάφερε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».

Ο κόσμος «ζητά από τον καθένα μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και αντιδρά στη μεταφορά της δικής μας ευθύνης, και μάλιστα κατόπιν εορτής, σε άλλους» πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης.


Δηλώσεις Πέτρου Ευθυμίου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

«Αν ο κύριος Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στη προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Τόνισε, παράλληλα, πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας, ενώ πρόσθεσε: «Χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας».


Αντίθετος με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση ο Κακλαμάνης

Tην αντίθεσή του με την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, εξέφρασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

«Πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν προέδρους, όργανα κτλ. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους στα συνέδρια των κομμάτων, που είναι 500- 600 άτομα.»


Δηλώσεις Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

«Το στοίχημα το κρατάμε στα χέρια μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος μετέφερε και την αγωνία της κομματικής, και μη, βάσης του Κινήματος, στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τόνισε ότι οι πολίτες μάς ζητούν το αυτονόητο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αποφασίσουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της παράταξης και να δώσουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενωμένοι, την επερχόμενη εκλογική μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου