Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Άγριο παιγνίδι συμφερόντων στο παραπέντε του PSI


Άγριο παιχνίδι συμφερόντων έχει στηθεί γύρω από το PSI στο παρά πέντε της συμφωνίας, η οποία με ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση επιδιώκεται να κλείσει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και την Παρασκευή.

Στην Αθήνα για το θέμα αυτό θα βρεθεί σήμερα ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί έτσι επίσημα η συμφωνία.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα...
 μέσα από έναν μαραθώνιο πολιτικών επαφών σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον με την προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, η διαπραγμάτευση έχει σχεδόν καταλήξει ανοίγοντας τον δρόμο για την κρίσιμη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με την τρόικα από την προσεχή εβδομάδα. Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η χθεσινή τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Μέρκελ που είπε πως προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι το PSI και η δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.


Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS

Εντούτοις, ακριβώς λόγω της ορατής πλέον συμφωνίας, εκδηλώνονται πλέον με σφοδρότητα ισχυρές πιέσεις και προσπάθειες επηρεασμού της διαδικασίας από διαφορετικά κέντρα και ομάδες συμφερόντων. Αισθητή είναι η δραστηριότητα των hedge funds τα οποία ενισχύουν συνεχώς τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και αντιστοίχως αγοράζουν CDS προκειμένου να επηρεάσουν τη διαδικασία υλοποίησης του PSI με στόχο την πληρωμή των CDS που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη.

Η πολιτική αυτή των κερδοσκοπικών επενδυτών είναι γνωστή εδώ και καιρό και αναπτύχθηκε παράλληλα με τη συζήτηση για τον εθελοντικό ή μη χαρακτήρα του PSI. Οπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια έχουν σήμερα σημαντική θέση σε ελληνικά ομόλογα και έχουν σκοπό να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία, κάτι που θα περιορίσει το ποσοστό της αποδοχής και άρα θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής εφαρμογής που ήδη προβλέπονται και έχουν γίνει αποδεκτές και από τους εταίρους μας σε πολιτικό επίπεδο και τους εμπλεκόμενους ομολογιούχους στη διαπραγμάτευση.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι εμμένουν στη ρητορική του εθελοντικού χαρακτήρα της διαδικασίας, αλλά πολλά τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν πλέον ότι χωρίς υποχρεωτική εφαρμογή δεν θα υπάρξει PSI. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την οριστική απόφαση για το κρίσιμο αυτό θέμα είναι η εμπλοκή της ΕΚΤ στη διαδικασία. Αν πάμε σε υποχρεωτική εφαρμογή τότε σε κούρεμα θα υποβληθούν και τα ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ, κάτι που η Φρανκφούρτη αρνείται να δεχτεί.


Πιέσεις από πολιτικά και οικονομικά κέντρα

Πέραν των hedge funds έντονες πιέσεις συνεχίζουν να ασκούν και ορισμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα με πλέον χαρακτηριστική τη στάση των σκληρών στο ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνοκρατών αλλά κρατών - μελών που ανήκουν στην ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι πιέσεις αυτές βρίσκονταν όλο αυτό τον καιρό πίσω από τη σκληρή στάση που τηρούσε στις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ ζητώντας μεγαλύτερο ονομαστικό κούρεμα και φθάνοντας μέχρι το σημείο να απειλεί με κατάρρευση το εγχείρημα.

Σημειώνεται δε ότι στις θέσεις του αυτές το ΔΝΤ είχε συμπαραστάτες τη γερμανική πλευρά που συμφωνούσε σε μεγαλύτερο κούρεμα. Σήμερα το ΔΝΤ επισήμως για πολιτικούς λόγους έχει αμβλύνει τη θέση του διευκολύνοντας έτσι το ξεκλείδωμα της διαδικασίας και την επίτευξη συμφωνίας.

Οι φωνές όμως μέσα στον Οργανισμό που κάνουν λόγο για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επιμένουν σε μεγάλο μη εθελοντικό κούρεμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες αυτές στο εσωτερικό του ΔΝΤ πιέζουν για απόσυρση του Οργανισμού από τη βοήθεια προς την Ελλάδα εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι απόψεις του ΔΝΤ θα καταγραφούν στην επόμενη έκθεσή του τον Φεβρουάριο, όπου αναμένεται να αναδειχθεί και η παράμετρος της επιδείνωσης της ύφεσης και της συνεχιζόμενης απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που συνεχίζουν να θέτουν θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου

Το παιχνίδι συμφερόντων που παίζεται γύρω από το ελληνικό PSI φαίνεται έντονα σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και τη στιγμή κατά την οποία δηλώνεται και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ότι οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν, κάνουν λόγο για εμπλοκή και προβλήματα που θα κρατήσουν ανοιχτή και αβέβαιη τη διαπραγμάτευση για καιρό.

Χθες το βράδυ περίεργο τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο ανώτερους τραπεζικούς αξιωματούχους της ευρωζώνης, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν εξελίσσονται θετικά, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις. «Οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται την αύξηση της συμμετοχής τους» δήλωσε ένα από τα τραπεζικά στελέχη.

Σε ερώτηση για το αν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για να αναπληρώσουν τις απώλειες από το PSI, άλλο τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι «τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα που επιβάλλεται τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή». Τρίτο τραπεζικό στέλεχος που ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν εξελίσσεται καλά».

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες και οι θεσμικοί που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση πιέζουν τώρα σε ταχεία προώθηση της διαδικασίας, αλλά σε κάθε περίπτωση αρνούνται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για μεγαλύτερο κούρεμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Andreas Schmitz, πρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών δήλωσε χθες ότι η ανταλλαγή ελληνικού χρέους που συζητείται μεταξύ ιδιωτών ομολογιούχων και κυβερνητικών στελεχών θα πρέπει να εφαρμοστεί το δυνατόν συντομότερο. «Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί», δήλωσε ο κ. Schmitz σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να προκύπτουν συνεχώς καθυστερήσεις και αλλαγές στους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η οριστικοποίηση αλλά και η υλοποίηση της συμφωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη δανειακή σύμβαση. Τα δύο θέματα είναι άμεσα συνδεδεμένα, καθώς για την υλοποίηση του PSI θα απαιτηθεί η καταβολή των μετρητών στους ομολογιούχους από το πακέτο των 30 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό το ποσό όμως δεν μπορεί να εκταμιευτεί αν δεν έχει υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

kerdos.gr 12/1/2012 06:00



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου