Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ενθύμιον Θεσσαλονίκης ΕΤ3 (Α' Μέρος - Βίντεο)


Συγκλονιστικές νέες μαρτυρίες, ντοκουμέντα που για πρώτη φορά βλέπουν τη δημοσιότητα και νέα ιστορικά στοιχεία περιέχει το 1ο ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 από τη σειρά «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης».

Η επιμέλεια της σειράς είναι του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα, ενώ τη δημοσιογραφική επιμέλεια και παρουσίαση των δύο πρώτων επετειακών ντοκιμαντέρ του κύκλου, τα οποία διατρέχουν όλα τα σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ιστορία της πόλης, έχει ο Νίκος Ασλανίδης.

Ειδικότερα, το Α΄ Μέρος (1912 - 1945), από την απελευθέρωση...
 έως την Κατοχή και τον Εμφύλιο, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, στις 20.45, τοποθετεί την άκρη του νήματος της τηλεοπτικής αφήγησης ιστορικά στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου και έλαβαν χώρα οι δύο κρισιμότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθοριστικές για τη μετέπειτα νικηφόρο πορεία των ελληνικών στρατευμάτων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ντόπιοι ερευνητές και συγγραφείς αλλά και ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για τις μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου, που είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων.

Επόμενος σταθμός είναι η πόλη των Γιαννιτσών, όπου και δόθηκε η τελευταία καθοριστική μάχη πριν την πλήρη επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων, αλλά και η γέφυρα του ποταμού Αξιού, όπου έγινε η παράδοση της Θεσσαλονίκης στις ελληνικές δυνάμεις.

Τα γεγονότα αυτά περιγράφουν οι Δημήτρης Χατζηβρέτας, Γιάννης Παπαλαζάρου και Γιώργος Χριστάκης, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, όλοι κάτοικοι της περιοχής, ενώ για το πώς τελικά παραδόθηκε η πόλη μας μιλά ο ερευνητής Νίκος Σπάρτσης.

Επίσης, ο διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος, μας ξεναγεί στο τοπικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, σκιαγραφώντας το σκηνικό της εποχής, αλλά και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Γιώργος Αναστασιάδης, ο οποίος περιγράφει την πανηγυρική είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη και σημαντικές στιγμές από τις πρώτες μέρες που ακολούθησαν. Ο ίδιος αναφέρεται, επίσης, και στον επόμενο σημαντικό σταθμό των γεγονότων που ακολούθησαν, που δεν είναι άλλος από τη δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης τα δεινά των εχθροπραξιών σε αυτήν την ταραγμένη περίοδο μιλά ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης. Οι πρώτες εκλογές του 1915, ο διχασμός και η Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι τα ορόσημα της εποχής, λεπτομέρειες και πτυχές των οποίων εξηγούν οι δύο ιστορικοί.

Η 5η Αυγούστου του 1917 είναι μία ακόμη ημερομηνία σταθμός στη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ο Απόστολος Παπαγιανόπουλος μιλά για τη μεγάλη πυρκαγιά που σκόρπισε την καταστροφή και άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης, όπως ακριβώς άλλαξε και την πληθυσμιακή της σύνθεση η άφιξη των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα στη ζωή και τις κάθε είδους δραστηριότητες της πόλης. Για την περίοδο αυτή και το πώς υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη τους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου, το λόγο έχει ο ιστορικός και ερευνητής Κώστας Φωτιάδης. {...}

Παραγωγή: ΕΤ-3

Σκηνοθέτης: Γιώργος Μπότσος
Έρευνα -- Δημοσιογραφική επιμέλεια : Νίκος Ασλανίδης
Επιστημονικός Σύμβουλος : Γιώργος Αναστασιάδης
Σύνθεση, παραγωγή & επιμέλεια μουσικής : Άλκης Κακαλιάγκος
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Χρήστος Καπρινιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής : Γιώργος Τζιρμάκης
Δημοσιογραφική υποστήριξη : Πέννυ Τομπρή
tvrip by kkyr




Το δεύτερο μέρος μπορείτε να το δείτε από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου