Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Με εισβολή απειλεί η Άγκυρα τη Δαμασκό



Με εισβολή στα συριακά εδάφη απείλησε την Πέμπτη η Άγκυρα τη Δαμασκό.

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να επιδιώξει την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου, προκειμένου να αναπτύξει τις δυνάμεις της στο έδαφος της Συρίας αν κλιμακωθεί η βία και η απειλή για την εθνική της ασφάλεια» προειδοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί τη Δαμασκό με χρήση βίας και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε...
 συριακά εδάφη, μήνες μετά τη σκλήρυνση της τουρκικής ρητορικής κατά του καθεστώτος Άσαντ, και παρά τις προηγούμενη αντίθεση της Άγκυρας σε ξένη στρατιωτική επέμβαση στην αραβική χώρα.

Η Τουρκία, απαίτησε την Τετάρτη τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία με σκοπό να προστατευτούν οι σύροι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πόλεις που βομβαρδίζονται από τη συριακή στρατιωτική μηχανή, κάτι στο οποίο επίσης είχε αντιταχθεί παλαιότερα.

Η προειδοποίηση Νταβούτογλου έρχεται μετά από έρευνα της τουρκικής αντικατασκοπίας, σύμφωνα με την οποία μέλη του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), διείσδυσαν στην Τουρκία μέσω των συριακών συνόρων. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη Συρία να χρησιμοποιήσει κουρδική τρομοκρατία εναντίον της Τουρκίας» απείλησε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Κατά τη δεκαετία του '90, η Τουρκία και η Συρία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου, μόλις η Άγκυρα πληροφορήθηκε ότι η Συρία παρείχε καταφύγιο σε Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί Ιμραλί.

Στο μεταξύ, η UNESCO καταδίκασε την Πέμπτη τη συριακή κυβέρνηση για την βίαιη καταστολή που εφαρμόζει κατά της λαϊκής εξέγερσης, δεν προχώρησε όμως στην αποπομπή της Δαμασκού από την Επιτροπή των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Λύση του Κυπριακού και μετά ανάληψη προεδρίας ΕΕ

Επιμένει ο Νταβούτογλου να μη δοθεί η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εάν προηγουμένως δεν λυθεί το Κυπριακό.

Αυτή τη φορά προχώρησε σε μία εντυπωσιακή κίνηση, εγκαταλείποντας προς στιγμή τις απειλές ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

Κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ασκήσουν πίεση προς την Κύπρο και να δηλώσουν ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται από επίλυση του Κυπριακού.

Ο Νταβούτογλου κατά τη πτήση του από την Ολλανδία προς το Ναχιτσεβάν είπε ότι «οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να αποδεχθούν την ελληνοκυπριακή προεδρία εάν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα έως την 1η Ιουλίου». Δεν παρέλειψε να θέσει και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό είναι υπό συζήτηση εδώ και 35 χρόνια και ότι δεν θα ήταν δύσκολο να επιλυθεί έως την 1η Ιουλίου 2012 και τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της πραγματοποίησης διεθνούς διασκέψεως.

Η Τουρκία βρίσκεται υπό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κύπρο, μία χώρα μέλους της ΕΕ και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, στην ευρωζώνη.

Απειλεί μάλιστα ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό δεν αποκλείει και την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, απειλή που εξόργισε τα κοινοτικά όργανα.

Η Κύπρος στο μεταξύ ετοιμάζεται (και με τεχνική και πολιτική στήριξη από την Αθήνα) για την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ, και το πρόγραμμα το παρουσίασε ήδη ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας στην Κομισιόν.
Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο, η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ και όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου