Τιμοκλῆς δ’ ἐν Δακτυλίω φησί• γαλεούς καί
βατίδας ἐν ὀξυλιπάρω τρίμματι σκευάζεται
«Ο Τιμοκλής επίσης στο έργο του "Δακτύλιος" του λέει: Τους γαλέους και τις βατίδες και όσα άλλα είδη ετοιμάζονται με σάλτσα ξινή».
(Δειπνοσοφιστές Ζ, 295, 44, b)
Υλικά:
■ 1 κιλό γαλέος
■ 1 κιλό παντζάρια
■ 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα
■ 1 κούπα κρασί
■ 1 κουταλάκι κύμινο
■ 1 κούπα ελαιόλαδο
■ 1 κρόκο αβγού
■ 3-4 κουταλιές ξίδι
■ 2 κουταλιές σινάπι ωμό λιωμένο (ή 3 κουτ. βρασμένο αλλά καλά στυμμένο)
■ 1/2 κούπας γάλα
■ 1 κουταλάκι σπόρους παπαρούνας
■ αλάτι
Εκτέλεση:
1. Καθαρίστε, πλύντε και κόψτε τον γαλέο σε μεγάλα κομμάτια και βάλτε τον να βράσει με λίγο νερό, το κρασί, το κύμινο και λίγο αλάτι, προσέχοντας να ψηθεί χωρίς να μείνει πολύ νερό, όταν θα τον στραγγίσετε.
2. Βράστε τα παντζάρι, όπως συνήθως. Ψιλοκόψτε τη ρόκα.
3. Ετοιμάστε το οξυλίπαρον (ξινή σάλτσα), με τον ακόλουθο τρόπο: Χτυπήστε το σινάπι με τον κρόκο του αβγού και ανακατεύοντας συνέχει προσθέστε το γάλα με λίγο αλάτι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, αρχίστε να προσθέτε λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξίδι.
4. Σερβίρετε τον γαλέο με τα παντζάρια, πασπαλίστε τα με ρόκα και τους σπόρους της παπαρούνας και περιχύστε τα με την ξινή σάλτσα.
*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων"
Περισσότερες αρχαιοελληνικές συνταγές στην κατηγορία "Αρχαίοι Έλληνες - κρασί & διατροφή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου