Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Δωδεκάνησα ~ Από την Κατοχή στην Ενσωμάτωση - Μαρτυρίες ΝΕΤ (Βίντεο)


Στο επεισόδιο «Δωδεκάνησα, από την Κατοχή στην Ενσωμάτωση» παρουσιάζεται η ιστορία της προσάρτησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Αυτό το σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου Πελάγους έζησε συνεχείς εναλλαγές κατακτητών και δέχτηκε επιδράσεις, που είναι φανερές στο μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής τους. Από το 1912, οι Ιταλοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ δεν ξεχνούσαν τα κατεχόμενα Δωδεκάνησα και αγωνίζονταν για την ένωση με την υπόλοιπη χώρα.

Μετά την πτώση του Μουσολίνι, περιήλθαν για μικρό διάστημα στην Γερμανική κατοχή και έπειτα ξεκίνησε ο διπλωματικός αγώνας για την τελική ενσωμάτωσή τους με την Ελλάδα. Στις 14 Μαίου του 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στα Δωδεκάνησα, με το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και με εκπρόσωπο της Ελλάδας, τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό.

Ο Ακαδημαϊκός Ιωάννης Γεωργάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας Μιχάλης Στασινόπουλος, ο Πρέσβης Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος και ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Παρίσι για το Συνέδριο της Ειρήνης στα τέλη Ιουνίου του 1946 Σωτήρης Αγαπητίδης περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες στιγμές της επίσημης επίσκεψης στα Δωδεκάνησα,το εθνικό φρόνημα και την συγκίνηση των κατοίκων, που έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη τους.Πλούσιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό εμπλουτίζει τις περιγραφές των καλεσμένων και τα στοιχεία, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής.


Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος.

Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων - εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.







2 σχόλια:

  1. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θωρήκτο αβέρωφ το ομορφοτερο πλοιο στον κοσμο και μεγαλυτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή