Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το πήραμε! (Το πράσινο φως από το Eurogroup)


Η τελευταία πράξη του θρίλερ για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Το Εurogroup ενέκρινε το νέο πακέτο για την Ελλάδα, κρίνοντας ότι η χώρα μας πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πρώτων 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προέβλεψαν ότι η επιτυχής ανταλλαγή των ομολόγων θα μειώσει το χρέος στο 117% του ΑΕΠ το 2020, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.


Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε αυτό που είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει επιπλέον αποζημίωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους

Εισερχόμενος στο κτίριο των συνομιλιών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τελικά το 100%. «Η αγορά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αποδοχή της πρότασης μας είναι η μόνη επιλογή, η έξυπνη και επικερδής επιλογή. Είμαι πολύ αισιόδοξος για μια καθολική συμμετοχή. Για μας πλέον στόχος είναι η απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη».

Εισερχόμενος στο κτίριο των συνομιλιών ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τελικά το 100%. «Η αγορά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η αποδοχή της πρότασης μας είναι η μόνη επιλογή, η έξυπνη και επικερδής επιλογή. Είμαι πολύ αισιόδοξος για μια καθολική συμμετοχή. Για μας πλέον στόχος είναι η απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη».

Από την πλευρά του ο Γερμανος ΥΠΟΙΚ Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε:

«Όλα δείχνουν ότι η ανταλλαγή ομολόγων πέτυχε. Τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελευταίες τυπικές προϋποθέσεις. Mετά πρέπει να ενημερώσουμε την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον. Μέσα στην βδομάδα θα υπογραφεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πάντως μιλώντας πριν την σύνοδο στην εφημερίδα De Morgen επανέλαβε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης.


Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί όσο γίνεται μεγαλύτερες δόσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως χώρες, όπως η Γερμανία, Ολλανδία και η Φινλανδία οι οποίες προβληματίζονται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα φρενάρουν το μεταρρυθμιστικό έργο και ζητούν δόσεις να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση το ύψος και ο χρόνος των δόσεων θα αποσαφηνιστεί από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ στις 14 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου το ΔΝΤ θα οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγείται ένα ποσό 28δις€.

Οριστικοποιήθηκε επίσης ο νέος ενισχυμένος τρόπος εποπτείας της εφαρμογής του νέου προγράμματος. Θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στελεχών της τρόικας σε όλα τα υπουργεία με αναλυτικούς εβδομαδιαίους ελέγχους εκτός από τις 3μηνες εξιολογήσεις των επικεφαλής. Κάθε φορά που θα διαπιστώνονται αποκλίσεις, αυτομάτως θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του και για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των υπό ελληνικό Δίκαιο ομολόγων. H Εurobank χαρακτηρίζει το PSI «πολύ επιτυχημένη συμφωνία», καθώς μόνο η ελάφρυνση από τους τόκους την περίοδο 2012-2020 φτάνει τα 98δις€.

Ο οίκος Moody's πάντως εκτιμά ότι και μετά το κούρεμα, το ελληνικό χρέος δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσει στο 120%ΑΕΠ το 2020 και γι’ αυτό το ρίσκο χρεοκοπία παραμένει υψηλό.

skai.gr


Στο 116% το χρέος το 2020 αν είναι μεγάλη η συμμετοχή στο PSI, σημειώνει νέα ανάλυση

Νέα ανάλυση για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, «βλέπει» χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020 εάν η συμμετοχή στο PSI είναι τελικά υψηλότερη.

Η ανάλυση υποστηρίζει πως εάν η συμμετοχή στο «κούρεμα» είναι μεγαλύτερη, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει στην περιοχή του 116%-117% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, όπως υποστήριξαν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος 121,5% του ΑΕΠ το 2020.

«Το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει σημαντικά κάτω από 120% του ΑΕΠ, αναλόγως του επιπέδου της συμμετοχής των ομολόγων που διέπονται από ξένο και ελληνικό δίκαιο» ανέφερε μία από τις δύο πηγές.

Και οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρόβλεψη βρίσκεται στην μεταξύ 116% και 117% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας πως αυτό συναρτάται της τελικής συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου