Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κατεβάστε ~ Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής 1946


Κατεβάστε το! -Τελικά δεν ήθελε κόπο για την ανεύρεσή του...

Αν και το έψαχνα για κάνα μήνα, ήταν μπροστά στα μάτια μου κάθε μέρα (η ιστοσελίδα για δωρεάν κατέβασμα).

Πολύς ο ντόρος τον τελευταίο καιρό για το βιβλίο "Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής 1946", που γνωστοποίησε στο ευρύ κοινό ο Κυριάκος Βελόπουλος. Υπήρχε ήδη σκαναρισμένο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης -όπως και χιλιάδες άλλα βιβλία-.

Πρόκειται για μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946, η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του υπουργού Α. Παπαδήμου.

Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ’ όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία.

Δεν είναι αμελητέα η συμπεριφορά των Ιταλών που ρήμαξαν ίσως και περισσότερο από τους Γερμανούς τα μουσεία. Από κοντά και οι Βούλγαροι που εκτός από τις αρχαιότητες, είχαν ιδιαίτερη αδυναμία σε βυζαντινά κειμήλια.

Εξοργίζουν τον αναγνώστη οι καταστροφές των αρχαιοτήτων από τους Βάρβαρους-Ούνους-Γερμανούς, για λόγους διασκέδασης, αλλά και από μίσος κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα.

Τέλος, διαβάζουμε ότι οι "φλογεροί" Λατίνοι, άφησαν το στίγμα τους μέχρι και στην Ακρόπολη των Αθηνών: "Συχνά Ιταλοί στρατιωτικοί συνουσιάζοντο μετά γυναικών και ανδρών επί της Ακροπόλεως"...



Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf από εδώΔεύτερος εναλλακτικός σύνδεσμος εδώ

Νέο: Στο 1/10 του αρχικού μεγέθους κατεβάστε από εδώ.


 *Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον-την pasio για την υπόδειξη στην προηγούμενη, σχετική με το βιβλίο, ανάρτηση...

5 σχόλια:

  1. Την Ανέμη την έχω "φάει" κι εγώ, αλλά ούτε που μου πέρασε από το μυαλό να ψάξω γι'αυτό το βοβλίο. Ευχαριστούμε πολύ και για όλες τις άλλες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιο καλό παιδί (όχι εγώ), το έκανε resize στο 1/10 του αρχικού μεγέθους και χωρίς καθόλου χασούρα στην ποιότητα.

    Μόλις 17 mb...

    http://www.mediafire.com/?fwchfdj432zag2n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχε εκδοθή και στα αγγλικά. Φαντάζομαι υπάρχει αντίτυπο στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή