Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Λουκέτο στα μισά περίπτερα της Θεσσαλονίκης


Ρολά κατέβασαν περίπου τα μισά από τα 3.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα που λειτουργούσαν στο νομό Θεσσαλονίκης μέσα στην τελευταία διετία, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, από 3.000 σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα) το 2010, όταν η κρίση στον κλάδο άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα, υπολογίζεται ότι έχουν μείνει σε λειτουργία μόνο τα...
 1.600, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις που διατύπωσε -μιλώντας στο ΑΜΠΕ- ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, πρόεδρος του Σωματείου «Ένωση Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ).


Μόλις το 20% είναι υγιείς επιχειρήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, από τα 1.600 σημεία πώλησης που έχουν απομείνει, μόλις το 20% είναι υγιείς επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό ποσοστό βρίσκεται στο όριο και οι υπόλοιποι «δεν βγαίνουν καθόλου».

Οπως επισημαίνει ο κ.Ιακώβου, το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, καθώς θα τεθούν σε ισχύ και τα νέα φορολογικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω έναν ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει τον μπούσουλα ως προς τον ακριβή αριθμό των περιπτέρων και ψιλικατζίδικων που δεν λειτουργούν πια, καθώς πολλοί βάζουν λουκέτο, αλλά δεν έχουν το σθένος να διαγραφούν, γιατί κλείνουν με χρέη, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν», σημείωσε ο κ.Ιακώβου, ενόψει της αυριανής τακτικής γενικής συνέλευσης του Σωματείου.

Για τη βελτίωση της κατάστασης, οι εκπρόσωποι του κλάδοι ζητούν -μεταξύ άλλων- τη μείωση των φόρων στα τσιγάρα, καθώς «εκεί είναι η κερδοφορία τους», η οποία εκτιμάται ότι μειώνεται κατά σχεδόν 50%, λόγω της υψηλής φορολογίας στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα.

Παράλληλα, ζητούν την αύξηση των ποσοστών που λαμβάνουν από τις πωλήσεις εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), στο 5% (4% σήμερα).


Μέχρι και 1000 ευρώ το ενοίκιο ενός περιπτέρου

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται, εξάλλου, σε διαδικασία για την εξωδικαστική επίλυση του θέματος των μισθωμάτων των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων, που οι ίδιοι θεωρούν πολύ υψηλά εν μέσω κρίσης.

«Το ενοίκιο ενός περιπτέρου κυμαίνεται μεταξύ 600-1000 ευρώ μηναίως, αναλόγως περιοχής και θεωρούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% εν μέσω κρίσης, όπως έγινε σε άλλα καταστήματα», σημειώνει ο κ.Ιακώβου, σύμφωνα με τον οποίο το σωματείο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την αντίστοιχη επιτροπή εξωδικαστικής επίλυσης, που έχει δημιουργήσει η περιφέρεια.

Οι περιπτεράδες/ψιλικατζήδες και τα σωματεία των αναπήρων πολέμου/δικαιούχων αδειών περιπτέρου ζητούν ακόμη -και έχουν ήδη προ πολλού προωθήσει σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας- την αύξηση της εξωτερικής περιμέτρου του περιπτέρου, ώστε να μπορούν να εργάζονται, όπως λένε, σε ανθρώπινες συνθήκες: «βάσει νόμου του 1920 η περίμετρος της ''καμπίνας'' του περιπτέρου, μαζί με τα εξωτερικά ράφια, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,50x1,70 μέτρο. Ο σωματότυπος του Έλληνα, όμως, έχει αλλάξει πολύ από το 1920 και οι διαστάσεις αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν στο 1,70x2,20», σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

Στη γενική συνέλευση θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο πιο ενεργής εμπλοκής των επαγγελματιών του κλάδου στις ενέργειες ανακύκλωσης προϊόντων και συσκευασιών.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου