Με άρση της άδειας λειτουργίας της κινδυνεύει ιχθυοτροφική μονάδα στη Χαλκιδική, μια από τις μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο οικείος δήμος Σιθωνίας, κάτοικοι και "οικολογικές οργανώσεις" θέτουν θέμα "προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος".
Υποστηρίζουν ότι το ιχθυοτροφείο που εδρεύει στο Διαπόρι Αγίου Νικολάου στη Βουρβουρού καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα του βυθού όπου βρίσκονται προστατευόμενα θαλάσσια "λιβάδια Ποσειδωνίας".
Η ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα «Ι. Χορόζογλου και ΣΙΑ Ο.Ε.» λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια, παράγοντας ψάρια με τα οποία τροφοδοτούνται δεκάδες εστιατόρια και ξενοδοχεία μιας αμιγώς τουριστικής περιοχής. Πρόθεσή της είναι να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της και να λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τη συνέχιση του έργου, καθώς δεν διαπιστώνουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ωστόσο δήμος και οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της μονάδας αναπτύσσει δραστηριότητα που υποβαθμίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, καταστρέφοντας τα «λιβάδια Ποσειδωνίας» του βυθού, που είναι προστατευμένα από το δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η ΚΥΑ για το χωροταξικό σχεδιασμό προϋποθέτει γνωμοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ ως προς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ωστόσο δεν έλαβε απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που έληξαν στα τέλη του 2011, πιεζόμενη τόσο από τις αντιδράσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης όσο και γιατί εκκρεμεί η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής Ιωακείμ Κοτσερίδη, η μονάδα λειτουργεί χωρίς προβλήματα από το 1989, παράγοντας μεσογειακά ψάρια όπως μελανούρια, τσιπούρες, φαγκριά και σαργούς τροφοδοτώντας τις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής.
Αντιδρούν λόγω συμφερόντων
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Περιβάλλοντος Χαλκιδικής επισήμανε ότι σήμερα στη θαλάσσια περιοχή έχει αποδειχθεί, έπειτα από έρευνα δυτών, ότι δεν υπάρχουν «λιβάδια Ποσειδωνίας» ούτε προκύπτει πως η περιοχή έχει υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση. «Εξάλλου, τα ψάρια για να ζήσουν χρειάζονται καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον», παρατήρησε ο κ. Κοτσερίδης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν συμφέροντα και παίζονται μικροπολιτικά παιχνίδια. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι ο φάκελος της ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας είναι πλήρης και το ΕΛΚΕΘΕ θα στείλει τον Ιούνιο την έκθεσή του, αφού πραγματοποιήσει σχετικές δειγματοληψίες για να εκτιμηθεί η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Στη διάρκεια τα συνεδρίασης της επιτροπής Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενστάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων υπέβαλαν ο επικεφαλής των Οικολόγων Μ. Τρεμόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Κουκουλεκίδης και Α. Μίχου, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος της πλειοψηφίας Θ. Αποστολίδης. Τόσο ο κ. Τρεμόπουλος όσο και ο κ. Κουκουλεκίδης υποστήριξαν εν ολίγοις ότι η μονάδα λειτουργεί παρατύπως, καθώς ο χωροταξικός σχεδιασμός που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 δεν προβλέπει τη λειτουργία μια τέτοιας μονάδας..
Ρεπορτάζ ~ Φανή Σοβιτσλή / makthes.gr
Έτσι θα γκρεμίσουν και το θέατρο στο BADMINTON
ΑπάντησηΔιαγραφή