Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
«Με λυσάρι το μνημόνιο προβλέπουν 150.000 απολύσεις ώς το 2015 προκειμένου να συνεχίσει ο δημόσιος τομέας να είναι γραφειοκρατικός και δυσλειτουργικός» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε πως «οι απολύσεις θα συρρικνώσουν τις αναγκαίες εκείνες λειτουργίες» του δημόσιου τομέα.
«Εμείς δεν θέλουμε να βασιστούμε σε ένα κράτος πελατειακό, έτσι όπως το έστησαν τα δυο κόμματα εξουσίας. Εμείς δεν είμαστε με το κράτος. Είμαστε με τις ανάγκες της κοινωνίας και θέλουμε ένα Δημόσιο αξιοκρατικά δομημένο, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ανάγκες του πολίτη» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχουμε ανάγκη καμία task force για να μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, για ένα δημόσιο τομέα που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και στα εκπαιδευμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης».
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει τομές και αλλαγές που «θα αφήσουν πίσω τους, στην εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να έχει ένα χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής, για να γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος, για να μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους της δημόσιας διοίκησης, ενώ αναφέρθηκε και στην παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται κυρίως «στο γεγονός της λαφυραγώγησης του δημόσιου τομέα από τις κυβερνήσεις που επιβάλουν μια κομματοκρατία, που επιβάλουν πελατειακές σχέσεις, από τους υπουργούς που -κάθε φορά που αναλαμβάνουν- φέρνουν μαζί τους στρατιά συμβούλων και μετακλητών, που παρακάμπτουν την ιεραρχία στη δημόσια διοίκηση και κυρίως από την έλλειψη στρατηγικού και επιτελικού σχεδιασμού».
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έκαναν λόγο για ανορθολογική αξιοποίηση των αποφοίτων της σχολής, που αποτελούν το πλέον δυναμικό στελεχιακό δυναμικό για τη δημόσια διοίκηση και για απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, που σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ είναι ελάχιστα περισσότεροι.
Τόνισαν, επίσης, τις δυσκολίες και τα αναχώματα που δημιουργούν οι στρατιές των συμβούλων, που ακολουθούν τους υπουργούς στα υπουργεία και υποκαθιστούν τους υπεύθυνους της δημόσιας διοίκησης.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι προκάλεσε έκπληξη σε όλους, η αποκάλυψη της διοίκησης του ΕΚΔΔΑ ότι δεν έχουν προσκληθεί από την Task Force για συνεργασία ή έστω κάποια ενημερωτική συνάντηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου