Στα γκισέ των τραπεζών κόλλησε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον».
Εκτός από την οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, η οποία ανάγκασε πολλούς ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε σκέψη για την αναβάθμιση των ακινήτων τους, «φρένο» στην ανάπτυξη του προγράμματος βάζει και η τακτική των τραπεζών που συνεργάζονται, αφού δίνουν δάνεια με μεγάλη δυσκολία.
Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν στον «Α» μηχανικοί αλλά και κτηματομεσίτες που ασχολούνται με ενεργειακές ανακαινίσεις, κάποιες συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα ιδιωτικές τράπεζες απορρίπτουν για διάφορους λόγους ακόμη και τις μισές από τις αιτήσεις ενδιαφερόμενων πολιτών για χορήγηση δανείου.
Πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι και στις περιπτώσεις που οι πολίτες παίρνουν την προέγκριση από τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείου συμμετοχής στο πρόγραμμα, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετούς μήνες μέχρι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μηχανικός Μανόλης Νικολουδάκης, ο οποίος ασχολείται με την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 9 - 11 μηνών.
Άτοκη επιστροφή
«Είναι σημαντικό διάστημα ο συγκεκριμένος χρόνος αναμονής, αν και η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά. Πριν από το συγκεκριμένο μήνα το πρόγραμμα ήταν «κολλημένο», αφού ο χρόνος αναμονής έφτανε ακόμη και τους 14 μήνες. Δυστυχώς, το πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'' δεν έχει τους ρυθμούς που περιμέναμε. Είναι κρίμα, διότι πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα, αφού η επιδότηση φτάνει μέχρι και το 70%, ενώ η επιστροφή των χρημάτων γίνεται άτοκα», τόνισε στον «Α» ο κ. Νικολουδάκης.
Πολλά προσκόμματα
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά προσκόμματα βάζουν οι τράπεζες μέχρι να δώσουν την προέγκριση για τη χορήγηση δανείου στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αφού ζητούν εχέγγυα, ώστε να είναι σίγουρες ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ειδικότερα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δε δίνουν το αιτούμενο δάνειο, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου είναι μεγαλύτερος από εβδομήντα ετών ή αν έχει σχετικά χαμηλό ετήσιο εισόδημα και σχετικά χαμηλή σύνταξη. «Επίσης, σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους των τραπεζών δεν είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά έγγραφα να μην είναι σωστά συμπληρωμένα και να πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε ο κ. Νικολουδάκης.
«Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες εμφανίζονται πολύ ''σφιχτές'' στη χορήγηση των δανείων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πιστοληπτική ικανότητα του κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι τράπεζες αρνήθηκαν να χορηγήσουν ακόμη και 10.000 ευρώ», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσόχας.
«Είναι δυσκίνητο...»
Ως δυσκίνητο χαρακτήρισε τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης. «Από την ιστοσελίδα μας βοηθήσαμε στην προώθηση του προγράμματος, όμως δεν ''περπάτησε'', αν και έπρεπε να γίνουν επεμβάσεις στα ακίνητα. Το γεγονός ότι πρέπει να περάσει από τις τράπεζες λειτουργεί αποτρεπτικά. Και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, αφού πιστεύει ότι δε θα κάνει απόσβεση στην επένδυσή του. Δυστυχώς, το ''Εξοικονομώ κατ' οίκον'' ήρθε στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Επρεπε να το είχαμε συζητήσει πριν από 4 - 5 χρόνια», τόνισε ο κ. Χαϊδούτης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου