Σε νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οδηγεί η αδυναμία καταβολής των φόρων από μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- από τη ροή των εισπράξεων στον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καταστήσουν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου και σε πολύ περισσότερες δόσεις, την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνον ένα μικρό ποσόν έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος της δόσης να καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος.
Παράλληλα, άλλοι περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής και δεν κατέβαλαν καθόλου τη δόση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 48 δόσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του εφετινού φόρου εισοδήματος να έχουν ανέλθει έως σήμερα στα 270 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ από όσους κατέβαλαν κάποιο ποσό έναντι της δόσης και 235 εκατ. ευρώ από όσους δεν πλήρωσαν καθόλου τη δόση). Τη δόση του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Αυγούστου, πλήρωσαν ολόκληρη μόνον οι 6 στους 10 από τους υπόχρεους.
Ειδικότερα, από τους 2.210.000 φορολογούμενους:
-Οι 700.000 επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις
-Οι 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ (σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ.ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να καταβάλουν το ποσό στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις)
-Οι 450.000 δεν πλήρωσαν καθόλου, και...
-Οι 460.000 πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό.
Ομ. Εμμ. News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Φόροι 7,1 δισ. ευρώ για 7 στους 10 φορολογούμενους
Αρχικά είχε υπολογισθεί ότι θα εισπραχθούν από το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος περί τα 5,1 δισ. ευρώ και πλέον το ποσό αυτό έχει ξεπερασθεί κατά δύο δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών το ποσό που υπολογίζεται να εισέλθει στον κρατικό κορβανά ανέρχεται στα 7,1 δισ. ευρώ!
Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του, από το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού φόρου των 6,5 δισ. ευρώ που είχε βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Μέχρι το τέλος του μήνα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και υπολογίζεται να βεβαιωθούν ακόμα 600 εκατ. ευρώ .
Από τα στοιχεία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
1. Επτά στους δέκα φορολογούμενοι πληρώνουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δυο στους δέκα.
2. Επιστροφή φόρου έχει περίπου ένας στους δέκα φορολογούμενους ενώ πέρυσι πιστωτικά εκκαθαριστικά έλαβαν σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους.
3. Για το 23,08% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.
4. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 17.508 ευρώ και είναι μειωμένο περίπου κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι
Ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο με 1,7 δισ. ευρώ
Πέρα από κάθε προσδοκία κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον προηγούμενο μήνα και αυτό διότι πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Εφορίας και κατέβαλε την περασμένη Παρασκευή 1,7 δισ. ευρώ φόρο εισοδήματος. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ικανό για να αλλάξει σε θετικό το αρνητικό πρόσημο που βρίσκεται μπροστά από το ποσοστό μεταβολής των εσόδων στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αφού η μείωση που καταγράφεται είναι 0,5%.
Και αυτό διότι η ύφεση αλλά και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΔΟΕ, έχουν πλήξει τον βασικότερο πυλώνα των εσόδων που δεν είναι άλλος από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Επίσης ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί και τα τελωνειακά έσοδα, που είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία των εφοριών, τα έσοδα από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν 85% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αυτό διότι στις 31 Αυγούστου κλήθηκαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος (εφάπαξ ή σε δόσεις) περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι.
Μια ματιά όμως στα τελωνειακά έσοδα δείχνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο μήνα τα τελωνειακά εσοδα παρουσίασαν μείωση 9% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος το σύνολο των εν λόγω εσόδων παρουσίασε μείωση 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Και ο ΦΠΑ των τελωνείων εμφανίζει μείωση 6% για καπνικά και πετρελαιοειδή και 18% για αλκοολούχα ποτά.
Σημειώνεται ότι το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος το σύνολο των φορολογικών εσόδων (εφορίες, τελωνεία κ.ο.κ.) παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,3%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου