Το κρέας στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε σε μεγάλη ποικιλία, τόσο από το κυνήγι, που υπήρχε ελεύθερο στη φύση, όσο κι από την εκτροφή οικόσιτων ζώων τα οποία έτρωγαν σε τέτοια συχνότητα, ανάλογα με το εισόδημά τους.
Υπήρχε επίσης πληθώρα οπωρικών, με τα οποία συμπλήρωναν διατροφικά και γευστικά τα γεύματα. Το κυδώνι ήταν γνωστο από τους αρχαίους χρόνους. Ο καρπός αυτός που ηταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη, είχε περσική καταγωγή και εγκλιματίστηκε πολυ εύκολα στην Ελλάδα του αρχαίου κόσμου.
Υλικά:
■ 1.500 γρ. μοσχαράκι γάλακτος
■ 4 μεγάλα κυδώνια
■ 10 σύκα ξερά (από τα μαλακά)
■ 2-3 φύλλα σέλινο
■ 6-8 καρπούς φάφνης
■ 1/2 κούπα ελαιόλαδο
■ 1 & 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
■ 1/4 κούπας ξύδι
■ 1 κουταλάκι τριμένο κάρδαμο
■ αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλύντε το μοσχαράκι και κόψτε το σε μεγάλες μερίδες.
2. Ψιλοκόψτε το σέλινο. Καθαρίστε και κόψτε τα κυδώνια στα τέσσερα. Αφαιρέστε από τα σύκα τα κοτσάνια, εάν έχουν.
3. Σε πήλινο δοχείο που να χωράει το κρέας και να αφήνει λίγο χώρο βάλτε το κρέας να μαριναριστεί στο κρασί με τα «μηλαράκια» της δάφνης για 4 ώρες. Κρατήστε το κρασί όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία.
4. Βράστε το μοσχαράκι μετά προσθέτοντας του το σέλινο και το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν κοντεύει να βράσει, προσθέστε τα κυδώνια. Φροντίστε όταν είναι έτοιμο να μην έχει παρά ελάχιστο υγρό.
5. Σε ένα άλλο σκεύος βάλτε τα σύκα να βράσουν στο κρασί συμπληρώνοντας με λίγο νερό. Προσθέστε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε αυτή τη σάλτσα ώσπου να λιώσουν τα σύκα προσθέτοντας νερό, όταν χρειάζεται.
6. Διακόψτε το βρασμό της σάλτσας, πολτοποιήστε τα σύκα και ξαναβάλτε τη σάλτσα να βράσει προσθέτοντας το κάρδαμο.
7. Σερβίρετε το μοσχαράκι με τα κυδώνια περιχύνοντας το με τη σάλτσα των σύκων.
*Η συνταγή μέσα από το πολύ καλό "Γεύσεις Ελλήνων" .
Περισσότερες αρχαιοελληνικές συνταγές στην κατηγορία "Αρχαίοι Έλληνες - κρασί & διατροφή".
όπου να ναι και τα κυδώνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα κρασοπατερούλη!
Eπίσης, καλό μήνα :)
ΑπάντησηΔιαγραφή