Ο 10ος Σουλτάνος της οθωμανικής δυναστείας που ερήμωσε τα νησιά του Αιγαίου. Υπό τις διαταγές του ο πειρατής Μπαρμπαρόσα -ο οποίος έγινε αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου- επιτέθηκε στα Κύθηρα, την Αίγινα, σε περιοχές της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στην Αστυπάλαια, στη Σκιάθο και σε πολλά ακόμη βενετοκρατούμενα νησιά, όπως η Κέρκυρα.
Κατά τις επιδρομές χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα γεμίζοντας...
τα θησαυροφυλάκια του Σουλτάνου και του Μπαρμπαρόσα.
Ο Σουλεϊμάν ήταν ο Σουλτάνος που πολιόρκησε με τεράστια δύναμη πυρός τη Ρόδο, που θεωρούσε εμπόδιο στη μουσουλμανική κυριαρχία και τελικά μετά από προδοσία κατέλαβε το νησί από τους Ιωαννίτες ιππότες.
Η εκπομπή έκανε γυρίσματα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και μίλησε με ιστορικούς στα τείχη, στο παλάτι,στους προμαχώνες, στις υπόγειες στοές και στην περίφημη τάφρο του κάστρου , όπου έγιναν οι πιο φονικές μάχες. Ήταν η αναμέτρηση που κυριάρχησε το βαρύ πυροβολικό και η υπονόμευση των τειχών με υπόγειες σήραγγες. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες λαγουμιτζήδες.
Ο Σουλεϊμάν κατέλαβε το Βελιγράδι, που ήταν πόλη στρατηγικής σημασίας και επιτέθηκε στη Βιέννη. Οι ελάχιστοι υπερασπιστές της ,κατάφεραν να σταματήσουν τα πολυάριθμα στρατεύματα του σουλτάνου, που κάμφθηκαν και από το εξαντλητικό κρύο της βόρειας Ευρώπης. Αν καταλάμβανε τη Βιέννη πολλοί πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική.
Ο Σουλεϊμάν χρησιμοποίησε σε υψηλά αξιώματα πολλούς Έλληνες, που εξισλαμίστηκαν υποχρεωτικά μετά από τα παιδομαζώματα, που γίνονταν κάθε τρία χρόνια. Ο καλύτερος φίλος και συνεργάτης του ήταν ο Μέγας Βεζύρης Ιμπραήμ, που τον είχαν μαζέψει οι γενίτσαροι, στην παιδική του ηλικία από την Πάργα. Αν και είχε παντρευτεί την αδελφή του Σουλεϊμάν, ο σουλτάνος δεν δίστασε να τον σκοτώσει όταν έπεσε στη δυσμένειά του.
Ο Σουλεϊμάν για την τουρκική ιστορία υπήρξε από τους πιο σημαντικούς σουλτάνους, καθώς αναμόρφωσε τη νομοθεσία ,αύξησε τις εδαφικές κατακτήσεις και ήταν ο πρώτος, που συμμάχησε με τη χριστιανική Γαλλία και άνοιξε το δρόμο για διπλωματικές επαφές με τα ευρωπαϊκά κράτη. Για πολλούς αυτή ήταν και η αρχή της παρακμής για την οθωμανική δυναστεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου