Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο


Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Η» στα σχέδια είναι η έξοδος 25.000 υπάλληλων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013 εκ των οποίων οι 2.000 θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους, νέο «ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ στη διετία 2013 - 2014, αναδρομικές μειώσεις από 2% έως 35% στα ειδικά μισθολόγια.

Το προσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται στις συντάξεις και τα εργασιακά, με μόνη θετική εξέλιξη ότι...
 η αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας που θα ισχύσει από την 1/1/2013 δεν θα θίξει το δικαίωμα εξόδου σε ηλικία 60 ετών με 40 έτη ασφάλισης.

Παράλληλα προβλέπεται ρητά πως τα μέτρα του 2013 θα είναι 9,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει αναφορά για ρήτρα αντικατάστασης: Σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ καλύτερα αποτελέσματα θα οδηγούν σε σταδιακή ελάφρυνση των σκληρών μέτρων. Το προσχέδιο του Μνημονίου αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπολογίζει ότι με τη διετή παράταση ο ρυθμός της δημοσιονομικής διόρθωσης θα υποχωρήσει από το 3% στο 1,5% του ΑΕΠ κατ΄ έτος. Προβλέπει δε έναρξη της ανάκαμψης στους επόμενους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες. Ειδικότερα, στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνονται τα εξής:


Αύξηση στο φόρο καταθέσεων και νέα μέτρα σοκ στο νέο Μνημόνιο

1. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2013, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

2. «Μόνιμη» έως το 2018 θα είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%, το 2014.

4. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων.

5. Κατάργηση 150 ΔΟΥ μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Θα παραμείνουν σε λειτουργία 120 εφορίες σε όλη τη χώρα.



Αύξηση στο φόρο καταθέσεων και νέα μέτρα σοκ στο νέο Μνημόνιο

6. Άντληση εσόδων 200 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 από το νέο σύστημα φορολόγησης των εφοπλιστών.

7. Διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων στη διετία 2012 - 2013 εκ των οποίων την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο θα δουν μέχρι το τέλος του χρόνου 5.000 υπάλληλοι.

8. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ασφαλισμένους προ του 1993.

9. Κατάργηση δώρων για όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

10. Καταβολή του ΕΚΑΣ μετά το 64ο έτος ηλικίας.

11. Μείωση 23% στο εφάπαξ.

12. Εισφορά 3% σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995, οπότε αυξήθηκε το ποσό του εφάπαξ.

13. Ένταξη όλων των Ταμείων χωρίς εξαιρέσεις στον ΕΟΠΥΥ.

14. Νέες περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα τόσα το 2014.

15. Μεγάλες περικοπές από 2% - 35% στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012.

16. Πλαφόν 1.900 ευρώ στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

17. Δραστική περικοπή του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους 2.000 από 15.226.

18. Αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% στις αστικές συγκοινωνίες τον Μάρτιο του 2013.

19. Αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ σε δύο ή τρεις δόσεις από 1η Ιανουαρίου του 2013 και ιδιωτικοποίηση τμημάτων της εταιρείας.

20. Επιβολή επιπλέον χρέωσης 2% - 4% στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ.


Συντάξεις

Το νέο Μνημόνιο φέρνει ανατροπές σε συντάξεις και στο εργασιακό καθεστώς με μόνη θετική εξέλιξη η τρόικα, με το νέο Μνημόνιο, ζητά να συνταχθεί το αργότερο έως το Δεκέμβριο, Μητρώο με τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι έτσι ώστε να εφαρμοστεί η παρακράτηση των κλιμακωτών εισφορών (3%, 5% και 12%) σε όσες συντάξεις αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, ακόμη:

Η κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές.

Η καταβολή του ΕΚΑΣ μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους.

Οι μειώσεις στα εφάπαξ και ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας η επιβολή εισφοράς 3% για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995 (οπότε αυξήθηκε το ποσό του εφάπαξ).
Η ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των ταμείων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η κατάργηση των συντάξεων των πρώην συνδικαλιστών, ο έλεγχος εισοδημάτων για τις άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν συντάξεις, ο εντοπισμός των μαϊμού συνταξιούχων και αναπήρων κ.ά.


Μόλις 2.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Μείωση, από το επόμενο σχολικό έτος του αριθμού των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών από 15.226 που είναι σήμερα σε 2.000 προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Δίνει περιθώριο έως τον Δεκέμβριο του 2012 για την ολοκλήρωση της εξωτερικής αξιολόγησης στα ΑΕΙ, τοποθετώντας για τον Μάρτιο του 2013 την έναρξη της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.


Νέο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας

Ολα τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ χωρίς εξαίρεση

Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, αλλά και ένταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων -χωρίς καμία εξαίρεση- στον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου. Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστική και νοσοκομειακή) προβλέπεται να «πέσει» στο 1,5% του ΑΕΠ του 2013 και στο 1,3% του ΑΕΠ το 2014.

Για φέτος παραμένει ο στόχος 2,8 δισ. και διευκρινίζεται ότι τυχόν υπέρβαση θα καταβληθεί από τους παρόχους υγείας (το λεγόμενο claw back). Αναφέρεται δε ότι το 2013, η φαρμακευτική δαπάνη θα «πέσει» στο 1,5% του ΑΕΠ και το 2014 στο 1,3% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στο 35% της κατανάλωσης το 2012 και στο 60% το 2013.

Στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχέδιο, προωθείται νέος κανονισμός παροχών, αλλά και οριζόντια μείωση του αριθμού των γιατρών που συμβάλλονται με τον Οργανισμό κατά 10% μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον 10% το 2013.

Καθιερώνεται πλαφόν συνταγών ανά ασθενή για κάθε γιατρό καθώς και αρνητική λίστα η οποία θα περιέχει δεκάδες φάρμακα που πλέον δεν θα αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση.
Ελένη Πετροπούλου


ΔΕΗ

Αύξηση τιμολογίων σε δύο ή τρεις δόσεις

Ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ρεύματος σε δύο ή τρεις δόσεις το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του Μνημονίου.

Αναλυτικότερα προβλέπει:

Εκδοση υπουργικής απόφασης για την προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με γνώμονα να ενσωματώνουν το κόστος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2013.

Εκδοση υπουργικής απόφασης έως το τέλος Μαρτίου 2013, που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο 2013 για την περαιτέρω ευθυγράμμιση των τιμολογίων με την ανάκτηση του κόστους.

Αρση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για όλους εκτός των ευάλωτων καταναλωτών (δεύτερο τρίμηνο 2013).

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, περιλαμβάνονται:

- Yποβολή μελέτης για τις αμοιβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού καθώς και σύγκριση με τις πρακτικές ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών (Νοέμβριος 2012).

Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ με στόχο την προετοιμασία της επιχείρησης για την ιδιωτικοποίησή της. Το πλάνο θα εξειδικεύσει τα τμήματα της ΔΕΗ που θα ιδιωτικοποιηθούν και θα δώσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Επίσης θα προβλέπει την αποεπένδυση σε λιγντικά και υδροηλεκτρικές μονάδες και θα εξετάσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (Νοέμβριος 2012).


Φορολογικό πακέτο και νέα κλίμακα

Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλείσει το φορολογικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ όπως έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ακόμη δεν έχει επέλθει πλήρης συμφωνία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η νέα φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων. Το τελευταίο σενάριο προβλέπει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για το 80% των μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ και μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται σε τρία ή τέσσερα από οκτώ που είναι σήμερα ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 45%.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα παιδιά και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 καθώς από το 2013 τα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από τα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και μέχρι τις 30.000 ευρώ.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με τρία ή τέσσερα φορολογικά κλιμάκια που θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους με εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% θα διατηρηθεί, αλλά θα μειωθεί το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται από τις 100.000 ευρώ που είναι σήμερα ενδεχομένως στις 70.000 ευρώ.



Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου / Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου