Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μα τόσο στημένο;



…ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑΙ. Στημένο, βέβαια, το όλο σκηνικό με τη σωτηρία της Ελλάδας και την παραμονή της στο ευρώ, σε γενικές γραμμές. Γιατί υπήρχαν και υπάρχουν λεπτομέρειες που θέλουν διευθέτηση…

…ΠΟΣΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ τα θέματα των αποζημιώσεων αυτών που απολύονται, οι τριετίες και το επίδομα γάμου στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ; Καθόλου λεπτομέρειες!...



…ΓΙΑΤΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ και να μείνουν όλες αυτές –οι πολλές άλλες– οι… λεπτομέρειες χωρίς να έχουν συμφωνηθεί; Τι συζητούσαν δηλαδή οι δικοί μας με τους τροϊκανούς επί μήνες και μερόνυχτα; Αν… κουνιούνται οι βάρκες;


…ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ: Συζητούμε περί ανέμων και τα εύκολα θέματα, όπου καταλήγουμε σε συμφωνία και περιμένουμε τα αφεντικά να μας πουν τι αποφάσισαν για το μεγάλο θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη…


…ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ «ΝΑΙ» και βγαίνουμε και δηλώνουμε: «Εντάξει, όλα είναι συμφωνημένα». Ηρεμεί η αγορά, ηρεμούν οι πολίτες γιατί επιτέλους δόθηκε μια λύση και… η συνέχεια επί της οθόνης! Δηλαδή «προέκυψαν αγκάθια», «η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα», «εκτάκτως συναντιούνται οι αρχηγοί», «ψηφίζει ο Κουβέλης, δεν ψηφίζει ο Κουβέλης», «επιμένει ο πρωθυπουργός, μεσολαβεί ο Βενιζέλος»… και πάει λέγοντας…


…ΠΑΝΩ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΝΙΚΟ που καλλιεργείται στην κοινή γνώμη πως κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός ευρώ, νάσου η τρόικα να… υποχωρεί από τις (υποτιθέμενες) πιέσεις, νάσου οι συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων των κομμάτων για να ξαναδούν το θέμα με άλλη οπτική γωνία και… τέλος καλό, όλα καλά!...


…ΣΕ ΤΑ ΜΑΣ; Ελληνάκια είμαστε, σύντροφοι, και ουχί Αμερικανάκια…


…ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ οι δανειστές περιμένοντας να δουν τι θα αποφασίσουν τα κομματικά όργανα καμιάς ΔΗΜ.ΑΡ., κανενός ΠΑΣΟΚ και καμιάς Ν.Δ. Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και για να έχουμε δουλειά να κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι…


…ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΟΔΙΚΟ σενάριο, αν και δεν αποκλείεται, γύρω από τις ημέρες διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών, να υπάρξουν έντονα φαινόμενα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνό, πολλά επενδυτικά σχήματα έχουν πάρει θέση, άλλα είναι έτοιμα να μπουν και οι μετοχές μόλις ξεκίνησαν τον ανήφορο…


…ΜΑΘΑΙΝΩ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΟΤΙ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ξεχασμένα «πρόσωπα», ειδικευμένα να… κουλαντρίζουν τα χαρτιά, προσλαμβάνονται από εισηγμένες για να βγουν… τα αφράτα τάλιρα, που τόσο έχουν λείψει σε όλους τα τελευταία χρόνια…


…ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΣΤΕΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ» του παρελθόντος (1999), με μανδύα «ξένο fund» ή distress fund, κινούνται σε στέκια της Αθήνας, έτοιμα για… δράση! Λεφτά υπάρχουν!...


…ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ», και άτομα με επιρροή στον τραπεζικό χώρο. Απαραίτητα, άλλωστε, στην περίσταση, γιατί τα χαρτοφυλάκια των δανείων που οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί έχουν πολύ… ψωμί. Οπως ψωμί έχουν και πολλά χαρτοφυλάκια δανείων σε μεγάλα ξενοδοχεία, που έχουν μπει στο στόχαστρο ξένων αλλά και ελληνικών συμφερόντων…


…ΦΑΡΜΑΚΑ: Μεγάλο το παιχνίδι με την πραγματική ή τη δήθεν υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων και του τι συμφέρει τους καταναλωτές - ασθενείς. Οι φαρμακοβιομήχανοι, μαθαίνω, έχουν ανοίξει το πουγκί και… μοιράζουν σε άλλους… ενεσούλες και σε άλλους… σιροπάκια…


Βασίλης Βαλαμβάνος / axiaplus.gr





Με την επαναγορά ομολόγων θα αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας - Το χρέος 190% του ΑΕΠ το 2013 είναι μη βιώσιμο – Οφέλη για τις τράπεζες, θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους – Σο 2,5-3% τα επιτόκια στα δάνεια - Σε επόμενη φάση το στοχοποιημένο haircut

Την επαναγορά χρέους ως λύση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος φαίνεται ότι θα ανακοινώσει την άλλη εβδομάδα η ΕΕ με την στήριξη της Γερμανίας καθώς και μείωση των επιτοκίων στο 2,5% με 3% για τα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα από την Τρόικα.

Η μεγάλη είδηση για την Ελλάδα δεν θα είναι η επιμήκυνση του μνημονίου κατά 2 χρόνια που επί της ουσίας μόνο οριακά οφέλη έχει αλλά η επαναγορά χρέους μέσω του ESM του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και με την ενεργή στήριξη της ΕΚΤ θα επιχειρήσουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Για το 2013 με βάση επίσημες εκτιμήσεις η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα φθάσει στο 190% που αποτελεί ρεκόρ παρ΄ ότι υπήρξε και haircut 53% και σωρευτικά 75% στα ομόλογα.

Αντιστοίχως λόγω της ύφεσης το ΑΕΠ θα μειωθεί στα 180 δις από 222 δις πριν 2-3 χρόνια.

Επειδή το χρέος αυξάνεται και το ΑΕΠ μειώνεται λόγω της ύφεσης είναι αυτονόητο ότι η σχέση χρέους προς ΑΕΠ επιδεινώνεται.

Το συνολικό χρέος είναι 345 δις ευρώ περίπου εκ των οποίων 113 δις ομόλογα εσωτερικού, 4,2 δις ομόλογα εξωτερικού, 15 δις έντοκα, 56,67 δις ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και άλλες εθνικές τράπεζες και τα υπόλοιπα τα νέα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Τρόικα.

Σε ποσοστά τα ομόλογα αντιστοιχούν στο 37% του χρέους, τα νέα δάνεια 49%, τα έντοκα γραμμάτια 6%, τα διακρατικά δάνεια 2,3% και η ΤτΕ 1,8%.

Στην ΕΕ θεωρούν ότι λόγω της αύξησης του χρέους, της μείωσης του ΑΕΠ αλλά και των λήξεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυριότερες το 2014 περίπου 16 δις εκ των οποίων τα 10 δις σε ΕΚΤ και εθνικές τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Με την ύφεση να προσεγγίζει λαμβάνοντας υπόψη και το 2013 στο 26% είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Χρειάζεται πέραν από την επιμήκυνση των 2 ετών και μια πρακτική λύση ώστε να μειωθεί το χρέος το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο.

Η επαναγορά ελληνικού χρέους αποτελεί θέμα που διερευνάται στην ΕΕ, πλέον ανοικτά ως εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί το haircut σε αυτή την φάση.

Για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να αποτραπεί το άμεσο haircut επιβάλλεται μια λύση.

Το haircut θα πραγματοποποιηθεί σε επόμενη φάση θα αφορά πέραν από την Ελλάδα και άλλες χώρες με στόχο να έχουν χρέος προς ΑΕΠ κάτω από 100%. Χρονικά το haircut θα μπορούσε να υλοποιηθεί μετά τις Γερμανικές εκλογές.



Η επαναγορά χρέους τι είναι;

Επαναγορά χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει εκδώσει 62 δις ευρώ σε νέα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι επενδυτές ενώ κατέχουν και 56,6 δις παλαιού χρέους η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες σε τιμές χαμηλότερες επαναγοράζει τα ομόλογα και κερδίζει από την διαφορά κτήσης και ονομαστικής αξίας.

Π.χ. το νέο ελληνικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας έχει τιμή 33 μονάδες βάσης.

Δηλαδή τα 100 ευρώ το ελληνικό κράτος μπορεί να αγοράσει με 33 ευρώ άρα κερδίζει 67 ευρώ ανά 100 ευρώ.

Όμως αν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα ήδη η Ελλάδα θα επαναγόραζε το χρέος της.

Για να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της θα πρέπει να διαθέτει 1)κεφάλαια και 2)να μπορεί να ελέγξει τις τιμές των ομολόγων.

Χωρίς κεφάλαια όχι χρέος δεν αγοράζει η Ελλάδα αλλά ούτε έντοκα γραμμάτια.

Άρα χρειάζεται κεφάλαια.

Αν δανεισθεί για να επαναγοράσει ομόλογα θα πρέπει να εξακριβωθεί σε ποια τιμή θα προβεί σε επαναγορές.

Ας υποθέσουμε ότι το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης δάνειζε την Ελλάδα για να επαναγοράσει το χρέος της.

Το ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα δανεισθεί η Ελλάδα και σε ποιες τιμές θα αγοράσει.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν ανακοινωθεί επίσημα ότι σχεδιάζεται επαναγορά χρέους οι τιμές των ομολόγων θα εκτοξευθούν για τον εξής απλό λόγο.

Οι κάτοχοι του χρέους θα αυξήσουν τεχνικά τις τιμές ώστε να πωλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν στο ελληνικό κράτος.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές των ομολόγων από 33 μ.β. στην 10ετία θα εκτοξεύονταν στις 60 ή 70 μονάδες βάσης.

Δηλαδή η Ελλάδα θα αγοράσει τα 100 ευρώ με 70 ευρώ θα έχει κέρδος 30 ευρώ.

Όμως για να αγοράσει στα 70 ευρώ τα 100 ευρώ θα πρέπει να δανεισθεί 70 ευρώ.

Με τα 70 ευρώ αγοράζει 100 ευρώ κερδίζει 30 ευρώ και πρέπει να αποπληρώσει τα 70 ευρώ που δανείσθηκε.

Το κέρδος λοιπόν είναι τα 30 ευρώ και το γεγονός ότι δεν καλείται να αποπληρώσει 100 ευρώ αλλά 70 ευρώ του νέου δανείου.

Η τεχνική άνοδος των τιμών των ομολόγων ωστόσο θα προκαλέσει ακραία κερδοσκοπία που χρήζει τεράστιας προσοχής.

Η επαναγορά χρέους λοιπόν ενώ θεωρητικά είναι μια εναλλακτική πρόταση είναι ευάλωτη καθώς το όφελος της μπορεί να μετριαστεί σημαντικά.

Όμως με επαναγορά χρέους διασώζονται οι τράπεζες.

Γιατί;

Θα ανέβουν σημαντικά οι τιμές και από την άνοδο που θα συντελεστεί θα μειώσουν δραστικά τις αποτιμητικές ζημίες από τα ομόλογα και θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Έτσι θα εμφανίσουν θετική καθαρή θέση άρα θα αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια εξέλιξη….θετική.

Οι επαναγορές ομολόγων θα αφορούν νέο χρέος και παλαιό χρέος σε μικρότερη κλίμακα καθώς π.χ. η ΕΚΤ που κατέχει 37 δις ελληνικών παλαιών ομολόγων τα έχει αγοράσει στην τιμή των 70 μονάδων βάσης.


Π Λεωτσάκος www.bankingnews.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου